Nieuws16 okt '15 11:52

'Wanbetalers denken dat ze er mee weg komen'

Auteur: Karlijn Meinders

Steeds meer Nederlanders lopen minimaal een half jaar achter met het betalen van de zorgpremie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er zijn nu bijna 300.000 wanbetalers.

Foto: ANP
Foto: ANP

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt het een zorgelijke ontwikkeling. "Zonder premie, geen zorg. Alles wat wij in de ziekenhuizen doen, het salaris van alle huisartsen, verpleegkundigen en apothekers, wordt betaald met premiegeld. Als mensen niet betalen, komen we aan alle kant in de problemen. En het is ook nog eens essentieel voor de solidariteit dat iedereen premie betaalt."

Bewustwording
Het probleem was er al toen het ziekenfonds nog bestond, vertelt Rutte. "We zien nu dat het aantal een beetje is gegroeid. Ik denk dat het heel belangrijk is dat deze mensen weten, dat als je niet betaalt, je daar niet mee weg komt. Deze groep van zo'n 300.000 Nederlanders wordt verplicht verzekerd door het Zorginstituut tegen een extra hoge premie."

Verzekeraars
Mensen die hun premie niet betalen, krijgen na twee maanden al een waarschuwing van de verzekeraar. "Met een aanbod van een betalingsregeling", zegt Rutte. "De meeste verzekeraars werken samen met de gemeentelijke schuldhulpverlening. Die willen graag helpen, maar iemand moet wel reageren natuurlijk. Doe je dat niet, dan kom je in dat hele nare regime terecht. Mensen moeten zich daar echt meer bewust van worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen