Opinie13 aug '15 07:38

Column Elma Drayer | Hartstikke geinig

Auteur: BNR Webredactie

Deze week – u heeft het ook op BNR kunnen horen – maakte beheerder Waternet bekend dat het 2400 damherten uit de Amsterdamse Waterleidingduinen naar gene zijde wil helpen.

De dieren zorgen daar al jaren voor problemen. Ze knallen tegen auto’s aan, spietsen zichzelf aan hekken, bedreigen de zogeheten ‘biodiversiteit’, duiken roedelsgewijs op in tuinen en bollenvelden waar ze wanhopig op zoek zijn naar voedsel.

Het zijn er eenvoudigweg te veel.

Voor de goede orde: het is niet zo dat Moeder Natuur zelve de dama dama in de Waterleidingduinen heeft neergezet. Oorspronkelijk horen damherten er niet thuis. Ze zijn er pas in de jaren zeventig terechtgekomen door clandestiene uitzetting en ontsnapping uit hertenkampen.

Hoe kon het zo uit de hand lopen? Welnu, de verklaring is simpel. Eigenaar van de Waterleidingduinen is de gemeente Amsterdam. En in de ogen van grotestadsbewoners zijn damherten allemaal bambi’s – dus schattig en lief. Vandaar dat de Amsterdamse gemeenteraad in 2004 besloot om de beheersjacht op het beest te verbieden.

Dat niet de gemiddelde Amsterdammer maar de gemiddelde inwoner van Bloemendaal en Zandvoort de gevolgen van dit besluit ondervond – daar lag Amsterdam aanvankelijk niet wakker van. Zo zei GroenLinks-wethouder Maarten van Poelgeest in 2010 nog laconiek dat je 'overlast en ongelukken' nu eenmaal niet kunt uitsluiten. De inwoners van Bloemendaal en Zandvoort, kortom, moesten er maar mee leren leven.

Inmiddels groeit de populatie jaarlijks met 20 procent. Zonder ingrijpen lopen er over vijf jaar twee keer zoveel damherten rond als nu.

Hartstikke geinig, natuurlijk. Als je dertig kilometer verderop woont.

Gelukkig komt Amsterdam eindelijk tot bezinning. Maar of het nieuwe plan het haalt, lijkt me ongewis. De Dierenbescherming klom deze week alvast in de gordijnen en begon een online petitie. Een woordvoerder noemde het voornemen van Waternet ‘stuitend’ en ‘buitenproportioneel’. De organisatie is volgens het Haarlems Dagblad bang voor een ‘bloedbad’.

Die laatste vrees lijkt me gegrond. Het is inderdaad de bedoeling dat de 2400 damherten met een welgemikt schot aan hun einde komen.

Alleen, dat is niet stuitend of buitenproportioneel. Dat is Moeder Natuur beschermen tegen de dierenbeschermers.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen