Nieuws21 apr '15 10:43Aangepast op 21 apr '15 14:46

'Verkoop Radio 2 en 3FM, maar behoud Radio 6'

Auteur: BNR Webredactie

In navolging van Noorwegen zal over een jaar of acht ook in Nederland FM worden ontmanteld. Dat verwacht Menno Koningsberger, voorzitter van de Vereniging van Commerciële Radio (VCR). Uiterlijk in 2023 zal heel Nederland zijn overgestapt op DAB Plus.

Foto: ANP
Foto: ANP

Nu al luistert 53 procent radio via digitale kanalen en als het aan de nieuwe CEO van de 538 Groep ligt, neemt dat de komende jaren in hoog tempo toe. Noorwegen kondigde deze week als eerste aan om in 2017 volledig te stoppen met radio via FM. Volgens Koningsberger is Nederland in 2023 toe aan die rigoureuze stap. "Steeds meer radio's zijn tegen die tijd geschikt voor digitale ontvangst via DAB Plus. Je ziet dat dat altijd een aanloop nodig heeft, en dan gaat het ineens heel snel."

DAB biedt de mogelijkheid voor een significant ruimer aanbod, zegt de nieuwe 538-baas. "Op FM kan maar een beperkt aantal zenders, terwijl alle radiozenders in hun portfolio veel meer zenders hebben, die ze nu via online uitzenden. Dan is er minder schaarste en meer aanbod voor de luisteraar. Ik denk dat marketing dan nog meer aan de orde is: een sterk merk komt wel bovendrijven, maar er kunnen allerlei interessante niche-zenders komen."


 

De NPO kan Radio 2 en 3FM beter afstoten en zich richten op het behoud van Radio 6, bepleit Koningsberger. De zenders zouden zich veel minder moeten laten leiden door de luistercijfers, maar meer door de publieke taak die hun opgelegd is. "Ze zouden zich uitsluitend bezig moeten houden met nieuwe muziek, nieuwe bands, lokaal product."

Koningsberger is het eens met Erik de Zwart, programmadirecteur van Radio Veronica. Die riep eerder dit jaar op om Radio 2 en 3FM te verkopen aan een commerciële partij. "Zoals die zenders nu opereren, zijn ze te veel bezig met een breed profiel, dat kan prima ingevuld worden door een commerciële partij", vindt Koningsberger.


 


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen