Nieuws9 jul '14 09:57Aangepast op 9 jul '14 16:39

Zeven Hagenaars overleden tijdens jihadreis

Auteur: BNR Webredactie

De Partij van de Arbeid in Den Haag wil een telefonische hulplijn tegen radicalisering. Dit naar aanleiding van het bericht over zeven jihadstrijders uit Den Haag die vermoedelijk zijn omgekomen in Syrië.

Dat maakte burgemeester Jozias van Aartsen eerder vandaag bekend in een raadsvergadering. De zeven zouden een verleden hebben bij de Hofstadgroep.

Volgens de Haagse burgemeester zijn in totaal 33 jihadisten uit Den Haag naar strijdgebieden gereisd. Onder hen zijn vier vrouwen.  Zes mannelijke strijders zijn inmiddels naar Den Haag teruggekeerd. Zij worden 'nauwlettend' in de gaten gehouden.

Drie minderjarige jongens die vanuit Den Haag wilden afreizen naar Syrië, zijn tegengehouden. Hun paspoort is ingenomen. Van Aartsen liet weten dat er nog zeven jongens en negen meisjes bij de gemeente bekend zijn die plannen hebben om naar Syrië te gaan.

 

Hulplijn
De hulplijn moet ouders de gelegenheid beiden om informatie in te winnen of 'alarm te slaan' als hun kinderen gedrag beginnen te vertonen dat mogelijk leidt tot radicalisering, zegt PvdA-Raadslid Rajesh Ramnewash. "Zij kunnen nu nergens terecht."

 

Naast een hulplijn wil Ramnewash Imams en moskeeën inschakelen om met ouders en jongeren te praten over 'de andere kant van de Islam'. Volgens het Raadslid is de inzet van dergelijke preventieve middelen 'absoluut noodzakelijk'. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen