OM heeft zware dobber aan jihadproces
Is het verheerlijken of is het opruien? Is het motiveren of manipuleren? In de justitiebunker in Osdorp staan deze week de Haagse jihadisten terecht voor het vormen een terroristische organisatie. Maar vooralsnog gaat het vooral over de betekenis van woorden.
Dat is niet vreemd, legt verslaggever Harmen van der Veen uit, die de zaak voor BNR volgt. “Wetten zijn opgebouwd uit niets anders dan woorden. Voordat je die wetten kunt toepassen en kunt bepalen of iets strafbaar is of niet moet je het hebben over de betekenis ervan. Vanaf het begin van dit proces moet worden vastgesteld: wanneer is er sprake van opruiing en wat betekent dat woord eigenlijk?”
Aanmoedigen
Veel van het bewijsmateriaal in deze zaak is verspreid over sociale media. Van der Veen noemt een voorbeeld van een filmpje van IS dat werd gedeeld met daaronder de tekst: ‘Dit is heerlijk. Doe mee’. “Dat kun je op zijn minst aanmoedigen of stimuleren noemen, maar het OM zet in op ronselen en opruiing. Dat betekenisverschil is een verschil tussen vrijheid en straf.”
Steunbewijs
Het Openbaar Ministerie heeft hierdoor geen makkelijk proces. Daar komt nog eens bij dat het steunbewijs in deze zaak zich heeft teruggetrokken. Ahmed S. zei eerder: ik ben gehersenspoeld en geronseld, nu komt hij hierop terug. Hij zegt: ik zei dat alleen maar omdat ik van mijn eigen aanklacht afwilde.” Ahmed S. werd ook aangeklaagd voor ronselen. Die zaak is inmiddels geseponeerd.
Uitlokking
Daarnaast is de politie ook nog belangrijk bewijsmateriaal kwijtgeraakt. De politie had geïnfiltreerd in een netwerk door een vals Facebookaccount aan te maken. De Haagse Schilderswijkclan deelde hierdoor filmpjes met de politie. “Nog los van de vraag of hier sprake was van uitlokking, is alle informatie die de politie hiermee verzamelde verdwenen. Toen het account werd opgeheven, werd per ongeluk ook alle informatie weggegooid.”