Nieuws24 sep '15 13:57

Azzedine C. blijft ontkennen in Jihadzaak

Auteur: Didi Levison

Al drie dagen lang beantwoordt de hoofdverdachte in de Jihadzaak een spervuur aan vragen. Azzedine C., alias Abou Moussa, wordt verdacht van onder meer ronselen en deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk. Zelf blijft hij ontkennen.

Rechtbanktekening van verdachten in Jihadzaak. (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolph H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. Foto: ANP.
Rechtbanktekening van verdachten in Jihadzaak. (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolph H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. Foto: ANP.

Azzedine C. herhaalt telkens hetzelfde zinnetje: "Ik heb dit niet geschreven, dit is niet mijn stijl", citeert  BNR-verslaggever Harmen van der Veen C., die het proces bijwoont, hem.

Hij vertelde vandaag aan de rechters dat hij zichzelf ziet als een normale 'middle of the road'-islamiet. Hij neemt graag deel aan het publieke debat, maar voelt zich beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting, nu hij in de gevangenis zit.

Azzedine C. ontkent betrokkenheid bij de ronselende teksten die onder meer op de website van de organisatie 'De Ware Religie' worden vertoond. Daarmee geconfronteerd zegt hij: "Ik ken die website, ik zit daar in de redactie maar ik schrijf dat niet." Dit wekt ergernis op bij de rechters, vertelt onze verslaggever. 

Naar huis
Collega-verdachte Rudolph H. ging Azzedine C. voor in de verhoren in de Jihadzaak. Hij zit inmiddels alweer thuis. Betekent dat dat Azzedine C. ook vanmiddag naar huis mag? "Dat is nog niet zeker", legt Harmen van der Veen uit. "Net als Rudolph H. ziet Azzedine C. zichzelf meer als journalist dan als activist. Toch komt Azzedine C.'s rol activistischer over dan die van Rudolph H., die zichzelf omschrijft als een vrome orthodoxe moslim.

Volg hier Harmen van der Veen tijdens de Jihadzaak:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen