Nieuws26 mrt '12 17:30Aangepast op 26 mrt '12 18:07

U betaalt, maar de verzekeraar bepaalt

Auteur: Pieter van den Akker

U betaalt, maar de verzekeraar bepaalt naar welke arts u kunt gaan. Dat is niet meer automatisch de arts die u het prettigst vindt. Dat is het gevolg van de nieuwste plannen van minister Schippers van Volksgezondheid.

Ze wil namelijk dat patiënten geen vergoeding meer krijgen uit het basispakket als ze naar een arts gaan die niet onder contract staat van hun zorgverzekering. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer. 

Noodzakelijk
"Het is een noodzakelijk idee", reageerde econome Barbara Baarsma maandag op BNR op het voorstel. "Het was een foutje van Edith Schippers dat, toen ze in de Kamer zat, dit wetsvoorstel heeft voorgesteld. Want ons hele zorgstelsel is gebaseerd op een zorgverzekeraar die de regie neemt. Die dus díe zorgaanbieders contracteert die kwalitatief goed en goedkoop zijn. Als je die contracteert kan je ook een goedkopere polis aanbieden."

Prikkel
Volgens Baarsma valt voor de zorgverzekeraar de prikkel weg om zorgaanbieders te contracteren als je mensen hun eigen keuze laat maken als zij geen gebruik maken van de gecontracteerde zorg.

'Klassengeneeskunde'
SP-Kamerlid Henk van Gerven is het daar niet mee eens. Hij vertelde op BNR: "Dit is gewoon 'klassengeneeskunde', die weer terugkomt. Vrije artsenkeuze alleen voor de rijken: dat is wat we vroeger hadden. Toen had je particuliere patiënten die wat meer betaalden. Zij werden eerder geholpen of konden kiezen waar ze naar toe wilden. Dat komt met dit voorstel weer terug."

Hij legde uit: "Heel veel patiënten kunnen niet kiezen, want de ziektekostenpremies zijn voor honderdduizenden mensen al onbetaalbaar. Die zullen automatisch de goedkoopste verzekering nemen en dan is de artsenkeuze voor hun dus niet weggelegd."

Garantie
Ook bij Rolf Smit, voorlichter Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad, valt het plan van minister Schippers niet in goede aarde. "In de eerste plaats zijn er natuurlijk heel veel chronisch zieken die al een lopende behandeling hebben. En zij moeten wat ons betreft de garantie hebben dat die behandelingen kunnen doorgaan. En we willen dat de patiënten zélf kunnen kiezen. En er is eigenlijk nog nauwelijks informatie over wat goede artsen en behandelaars zijn."

Klik hier om te luisteren naar de discussie over de plannen van Edith Schippers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen