Nieuws19 nov '15 11:40Aangepast op 19 nov '15 14:29

Het blijft onrustig na de aanslagen in Parijs

Auteur: Bas van Setten

Steekpartijen in Marseille, in Syrië zouden een Noor en Chinees om het leven zijn gebracht en meer bevoegdheden voor de Franse politie. Dit is de nasleep van de aanslagen in Parijs.

Niet alleen in Nederland en België worden debatten over terreur gevoerd, maar ook in Frankrijk zijn volksvertegenwoordigers bijeen. De Franse premier Manuel Valls heeft nogmaals gewaarschuwd voor IS. In het parlement zei hij dat er rekening gehouden moest worden met chemische en biologische wapens. Omdat deze waarschuwing wereldwijd door de media werd overgenomen, zag het Franse ministerie zich genoodzaakt een kanttekening te plaatsen. Het zou niet om nieuwe informatie gaan, maar over een realistische observatie van de minister.

Verder zei Valls dat veiligheid de belangrijkste vrijheid is, en dat het mogelijk is dat op dit moment andere vrijheden daarvoor moeten wijken. De regering ziet daarom graag dat de noodtoestand met drie maanden wordt verlengd. Die verlenging zou het mogelijk maken om mensen onder huisarrest te plaatsen, demonstraties niet door te laten gaan en het geeft Franse agenten de mogelijkheid om buiten diensttijd een wapen te dragen.

Marseille
Dat Frankrijk onder hoogspanning staat bewezen twee incidenten in Marseille gisteravond. Een joodse leraar van ongeveer zestig jaar is toen door drie jongens, waarvan er één een IS-T-shirt droeg, neergestoken. De verwondingen van de man lijken mee te vallen. Daarnaast is een Franse vrouw met een hoofddoek aangevallen met een stanleymes, ook haar verwondingen zijn niet heel ernstig.

Italië
In Italië wordt jacht gemaakt op vijf verdachten die plannen zouden hebben gehad voor aanslagen in Rome en Milaan. Het zou heel specifiek om de Duomo di Milano (Kathedraal van Milaan), de Teatro alla Scala (Het operahuis in Milaan) en de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad gaan.

IS
We hebben ook nog iets van IS gehoord. Volgens Dabiq, het tijdschrift van IS, zijn twee gegijzelden mannen om het leven gebracht. Het gaat om een Chinees en een Noor. De Chinese en Noorse overheid houden er rekening mee dat dit bericht klopt. Beide landen hebben al een persconferentie gegeven, en de Chinezen hebben aangegeven dat ze de daders te pakken willen krijgen.

Of China zich nu ook gaat mengen in de strijd lijkt onwaarschijnlijk. China heeft eerder het geweld van IS veroordeeld, en tot dusver hebben ze zich nog niet militair gemengd in het conflict.

Beelden
Tot slot zijn er beelden van de aanslag in Parijs opgedoken. De Daily Mail heeft deze gepubliceerd, en ze zijn afkomstig van een beveiligingscamera uit één van de cafés die beschoten werd. Op de beelden zie je waarschijnlijk de nog voortvluchtige Salah Abdelsalam van buiten naar binnen schieten. In het café zoeken mensen dekking.

Een saillant detail. Ook is te zien hoe een twintigjarige vrouw nog voor de ingang van het café onder een tafeltje duikt. Je ziet Abdelsalam naar haar toe lopen, vervolgens richt hij zijn kalashnikov, waarschijnlijk om de vrouw te executeren. Op dat moment weigert zijn wapen. Een enkele seconde later zie je haar wegrennen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen