Spoedoverleg in Kiev, spanningen Rusland lopen op
De Russische agressie is de grootste bedreiging voor Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zojuist in Kiev. Ook bondskanselier Merkel en president Hollande zijn onverwachts vertrokken naar Oekraïne.
Terwijl Kerry zijn gesprekken afrondt over het leveren van wapens aan Oekraïne, scherpt de EU de sancties tegen Rusland verder aan en zijn ook Merkel en Hollande vertrokken naar Kiev. De spanning tussen Rusland en het Westen is weer opgelopen en de meningen over de aanpak van het conflict lopen flink uiteen.
Sancties
De Europese Unie breidde vandaag de zwarte lijst met Russen en Oekraïners uit die geen zaken meer kunnen doen met Europa. Op die lijst staan mensen die betrokken zouden zijn bij de annexatie van de Krim. Hiermee zijn de sancties weer verder aangescherpt.
Spoedoverleg Kiev
Ondertussen merkt BNR-correspondent Stef Heinink in Kiev dat er sceptisch wordt gekeken naar het diplomatieke spoedoverleg. "De inzet van het initiatief is de Russen en separatisten om de tafel te krijgen voor nieuwe vredesonderhandelingen. Maar men denkt hier vooral dat zolang Poetin aan de macht is, er geen vrede in zit voor Oekraïne."
Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg noemde het offensief eerder al een laatste wanhoopspoging. volgens hem gaat Europa hier niets mee bereiken.
Staatsstructuur
Morgen vertrekken Merkel en Hollande naar Rusland om daar verder te praten. "Ze zullen proberen de Russen ertoe te dwingen om hun mooie woorden om te zetten in daden. Ook lijkt het erop dat ze de separatisten en Moskou zo ver mogelijk uit elkaar willen drijven. En alle partijen zouden moeten stoppen met wapens leveren, terrein moeten opgeven en krijgsgevangene moeten vrijlaten. Een voorstel zou mogelijk een federale staatsstructuur zijn voor Oekraïne, maar daar moeten ze hier ook niets van hebben. Oekraïne wil juist meer controle."
Flitsmacht
Ook het wel of niet verdubbelen van de Flitsmacht is onderwerp van gesprek. "Er wordt aan getwijfeld of dit wel bevorderlijk is voor de vrede. Natuurlijk heeft het verdubbelen van de troepen aan de grens in eerste instantie alleen effect op de veiligheid van de Oost-Europese lidstaten. Maar het zou ook een afschrikwekkende functie moeten hebben tegenover Rusland. En dat kan volgens sommigen, waaronder Joe Biden, de vicepresident van de VS, wel eens nadelig uitpakken voor de Oekraïners."
In de komende dagen zal moeten blijken of de onderhandelingen met succes kunnen worden afgerond.