Koenders: geen ander mandaat voor aanpak mensensmokkel Mali
VVD-Kamerlid Han ten Broeke pleit voor een uitbreiding van de VN-missie in Mali om mensensmokkel tegen te gaan. Dat kan niet zomaar, zegt minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken). Wat volgens hem niet wil zeggen dat er niets tegen mensensmokkel te beginnen valt.
Vandaag praten de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel over de aanhoudende stroom Afrikaanse vluchtelingen die Europa proberen te bereiken. Ten Broeke vindt dat ze daarbij verder moeten kijken dan alleen de aanpak van mensensmokkel op zee.
Smokkelroutes
Volgens Ten Broeke moet het probleem bij de bron worden aangepakt. "Mijn pleidooi is er vooral op gericht om de VN-operatie in Mali, waar Nederland een deel van uitmaakt, ook naar mensensmokkel te laten kijken. Nederland is daar de ogen en oren van die missie. En binnen het zicht vindt een groot deel van de migratie plaats. Zolang als Mali bestaat, bestaan deze smokkelroutes al. Alleen was Libië eerst het einddoel, daar gingen mensen heen om werk te vinden bijvoorbeeld, terwijl het nu een springplank is geworden."
Bij de bron
Het aanpakken van de bootjes op zee bij de kust van Libië, is volgens Ten Broeke dweilen met de kraan open. "Het probleem moet bij de bron worden aangepakt, in de regio zelf. Zo pak je niet alleen de staart aan, maar ook de kop. Het huidige mandaat in Mali kijkt wel naar de strijdende groepen daar, maar niet naar de potentiële bootmigranten die daar al worden opgepikt. We hebben het dan over ongeveer 13 procent van de totale migratiestroom. Daar valt nog veel te winnen."
Ook Koenders wil de mensensmokkel aanpakken, maar op een andere manier dan Ten Broeke voorstelt. “Mandaatveranderingen zijn heel moeilijk. Dan moet je de Veiligheidsraad mee hebben. Dat kun je niet zomaar even vanuit Nederland vaststellen”, zegt Koenders.
Grensbewaking
Beter is het volgens hem om landen zoals Mali te versterken in hun strijd tegen mensensmokkel. “Dat is een verantwoordelijkheid van de Malinezen primair. Daar kun je ze wel bij helpen.”
Die hulp zou volgens Koenders kunnen bestaan uit het versterken van de grenspolitie, bijvoorbeeld door daarvoor inlichtingencapaciteit in te zetten.
De minister wijst er verder op dat binnen het huidige mandaat ook al geprobeerd wordt mensensmokkel aan te pakken. “Als je kijkt waar het mandaat nu op gericht is: dat is juist om ervoor te zorgen dat die rebellen daar deel worden van het vredesproces. Het zijn juist die rebellen die vaak dat human trafficking, dus die mensensmokkel, beschermen. Dus je moet niet vergeten dat het huidige mandaat daar al heel erg op gericht is.”
Budget defensie
Volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van de militaire vakbond AFMP, is het nog maar de vraag hoeveel werk de militairen in Mali erbij kunnen hebben. "Het grote probleem is dat er ruim twintig jaar enorm is bezuinigd op Defensie. Daarvoor is een hele hoge prijs betaald, met name door het personeel. Maar dat zie je ook terug in het beschikbare materieel. "