Nieuws23 sep '15 07:55Aangepast op 23 sep '15 16:58

'Nederlandse anti-terreurbeleid werkt te goed'

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Nederlandse anti-terreurbeleid werkt te goed. Met maatschappelijke ontwrichting tot gevolg. Dat zegt veiligheidsexpert Beatrice de Graaf tegen BNR.

ANP
ANP

Neem afgelopen vrijdag: het personeel van het UWV in Rotterdam Zuid staat uren buiten vanwege een poederbrief waar verbrand papier in bleek te zitten, even verderop wordt Rotterdam Centraal ontruimd nadat een verwarde jongen zich opsloot in de wc van een Thalys. Of maandag, toen een securitymedewerker op Schiphol een telefoonhoesje aanzag voor een wapen.

"Aan de ene kant geeft dit aan dat ons stelsel bewaken en beveiligen heel goed werkt. Dat is best een compliment. Maar aan de andere kant werkt het zo goed dat je met dit stelsel het gehele maatschappelijke leven kunt ontwrichten", zegt De Graaf, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Utrecht.

"Als de diensten informatie binnenkrijgen dat er sprake is van een mogelijk terrorisme-incident, dan wordt onmiddellijk de NCTV ingeschakeld. Die neemt dan direct contact op, via de minister of het ministerie, met de dienst speciale interventie-eenheden. Dat zijn protocollen, want je wilt mensen niet met lege handen naar een terroristische dreiging toesturen."

Te
Maar, vraagt De Graaf zich af, wordt er niet te snel te hoog ingeschaald? "We hebben nu een aantal echte dreigingen gehad en een aantal dreigingen die niet op een werkelijke fysieke dreiging bleken te berusten. Moeten we nu dat niet gaan evalueren?"

 

Daarvoor is de politiek aan zet, zegt De Graaf. "Je kunt het de diensten en instellingen niet verwijten, die voeren het stelsel uit. Het stelsel waar de burgers en het parlement mee hebben ingestemd."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen