Nieuws12 mei '15 17:52

'Cito-toetsen gewoon online te koop'

Auteur: Karlijn Meinders

Alle Cito-toetsen van het Leerlingvolgsysteem zijn te koop via internet. Dat meldt Brandpunt. Liesbeth van Litsenburg van Cito, betreurt dit ten zeerste, maar zegt dat er juridisch gezien weinig aan te doen is.

Kinderen van groep 3 tot en met groep 8 maken deze volg-toetsen twee keer per jaar. Het schooladvies voor de Middelbare School wordt deels op de uitslagen gebaseerd. Liesbeth van Litsenburg van Cito, zegt te zijn geschrokken van de berichten.

"Dit is absoluut niet de bedoeling. Het hoort een objectieve toets te zijn. Kinderen zouden er niet voor geoefend moeten hebben. Op deze manier doet de toets helemaal niet meer wat deze hoort te doen."

Schuldige
Van Litsenburg kan zich niet voorstellen dat scholen de toetsen te koop aanbieden. "Geen enkele professional, scholen of leerkrachten, zouden dit doen. Hoe ze dan wel te koop worden gezet vind ik moeilijk te zeggen. Maar ineens zien wij onze mappen, met ons eigen logo, die wij verkopen aan scholen, online staan."

Niet verboden
Juridisch gezien kan Cito weinig beginnen. "Een boek mag je tweedehands verkopen", vertelt Van Litsenburg. "De school is na het aanschaffen eigenaar van de LVS-mappen. Het is juridisch gezien niet verboden deze door te verkopen. Zolang er van losse onderdelen geen kopieën worden gemaakt, wordt het auteursrecht niet geschonden."

Rol van de ouders
Ouders moeten zich volgens Van Litsenburg realiseren dat ze hun kinderen niet helpen wanneer ze hen deze toetsen laten oefenen. "Het advies is voor een groot deel gebaseerd op de eigen ervaringen van de leerkracht, dus als de resultaten van zo'n toets ineens afwijken, valt dat meteen op. En daarnaast kan een kind dat geoefend heeft en de toetsen extra goed maakt een advies krijgen dat te hoog is. Ze kunnen dan op de Middelbare School in de problemen raken omdat ze het niveau eigenlijk niet aan kunnen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen