Dialect is niet alleen te horen maar ook te zien
Dialectverschillen zijn niet alleen duidelijk te horen maar ook te zien. Dan gaat het over de manier waarop we onze tong gebruiken tijdens het praten, blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.
BNR-redacteur John van Schagen, zelf afkomstig uit de Kop van Noord-Holland:
"We knauwen nogal", stelt Van Schagen vast. "In plaats van school klinkt het skool en daar wordt al snel 'deero'. Dat verschil hoor je wel. Maar volgens nieuw onderzoek is het zelfs ook te zien."
"We zijn naar twee scholen gegaan", vertelt Martijn Wieling, onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen, over het onderzoek. "Een in Ter Apel en een in Ubbergen. Dat ligt in de buurt van Nijmegen. We hebben een articulograaf meegenomen. Dat is een mobiel apparaat waarmee je met heel kleine sensoren bewegingen van tong en lippen kunt meten. Op die manier krijg je dus bewegingen binnen tijdens de spraak."
Nu denkt u misschien: mij best, maar wat kunnen we hier eigenlijk mee? Best wel iets, zegt onderzoeker Wieling. Deze conclusies zorgen voor nieuwe inzichten. “In de zin van dat we nu verschillen vinden die we nog nooit gezien hebben”, legt hij uit. “Wat we ook zien is dat je dat verschil ook ziet als dialectsprekers in het Nederlands spreken. Dat het dialectverschil ook doorwerkt wanneer iemand gewoon Nederlands spreekt en daardoor dus een accent heeft.”