Nieuws10 nov '14 03:22Aangepast op 10 nov '14 06:24

80 procent Catalanen voor onafhankelijkheid

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan de Catalanen ligt wordt hun regio onafhankelijk van Spanje.

Bij de officieuze volksraadpleging van zondag bleek dat ruim 80 procent van de stemmers wil dat Catalonië een eigen staat wordt. Dat zei vice-president van de regio Joana Ortega zondagavond laat. Ze baseert dit resultaat op 88 procent van alle stemmen die al geteld zijn.

Ongeveer 10 procent van de kiezers heeft liever dat Catalonië als aparte staat bij Spanje blijft horen. Bijna 5 procent wil helemaal geen onafhankelijkheid.

Ruim 2,3 miljoen van de 5,5 miljoen stemgerechtigde Catalanen brachten hun stem uit. Bindend is de uitslag echter niet, want het Spaanse Constitutionele Hof verbood een officieel referendum. Volgens analisten zijn daarom vooral voorstanders van een onafhankelijk Catalonië naar de stembus gegaan: ,,Dit lijkt meer op een protest dan op verkiezingen".

De Spaanse regering noemde de volksraadpleging "waardeloos". Premier Mariano Rajoy legt de uitslag dan ook naast zich neer: "Zolang ik premier blijft de grondwet ongewijzigd. Niemand breekt met de Spaanse eenheid."

De nationalistische Catalaanse regeringsleider Artur Mas zei zondagavond op een persconferentie dat hij hoopt dat er alsnog een officieel referendum komt.

Gerelateerde artikelen