Nieuws14 okt '14 13:09

Borstkankerdiagnoses blijken in tien procent van de gevallen fout

Auteur: BNR Webredactie

Een op de tien vrouwen krijgt bij een second opinion over borstkanker een andere diagnose dan bij het eerste onderzoek, blijkt uit cijfers die De Telegraaf heeft opgevraagd. Het in borstkanker gespecialiseerde Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven bevestigt dat beeld.

Volgens Jan van Bodegom, chirurg en oprichter van Alexander Monro Ziekenhuis, kan het een positievere maar ook een negatievere diagnose zijn. “Het kan zo zijn dat een tumor veel kleiner was dan eerst werd aangenomen. Maar het is helaas ook voorgekomen dat we patiënten wel slecht nieuws moesten vertellen. Dat we bijvoorbeeld twee tumoren zien in plaats van één. Of in het ergste geval zelfs dat patiënten die geen borstkanker zouden hebben, het toch hadden."

Door toch de juiste diagnose te stellen kunnen ze een goed persoonlijk plan opstellen, zegt Van Bodegom. "De bevindingen zijn slechter maar het traject dat je dan met de patiënt op maat in kan gaan is veel persoonlijker. Veel meer een maatpak in plaats van confectie."

Specialiseren
Van Bodegom vindt wel dat er actie ondernomen moet worden. "We gaan in gesprek met de mensen uit de borstkanker-behandelingswereld en we gaan het met elkaar bekijken. In Nederland doen we het hartstikke goed. De gemiddelde behandeling in Nederland is echt op Europees topniveau, maar blijkbaar kunnen we een volgende stap zetten door te gaan specialiseren."

Gerelateerde artikelen