Nieuws30 okt '14 11:01

VVD en PvdA willen openbare lijst met falende artsen en zorgbestuurders

Auteur: Pieter van den Akker

Falende artsen en zorgbestuurders moeten op een openbare lijst komen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden. Patiënten moeten via de lijst te weten kunnen komen of een arts of ziekenhuis betrouwbaar is.

Het is aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg om te bepalen wie er op zo'n lijst belandt, vertelt Van Wijngaarden op BNR. "We hebben in Nederland gelukkig een gezondheidszorg waar je als Nederland op kan vertrouwen. Een gezondheidszorg waar de rest van de wereld jaloers op is. Op de eerste plaats komt dat door de goede artsen, hulpverleners en bestuurders die we hier hebben, maar het gaat ook wel eens mis. De vraag is wat we dan doen."

Transparantie
De informatie van het medisch tuchtcollege over klachten, berispingen en schorsingen is al openbare informatie, maar volgens Van Wijngaarden is de vraag of dat voldoende toegankelijk en transparant is. "En wat hierbij in het bijzonder onze aandacht heeft zijn de bestuurders in de zorg."
 
De informatie die er al is, is volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester 'versnipperd, niet vindbaar en voor patiënten onbegrijpelijk'. "Daardoor gebeuren er wel eens fouten. Dat is niet in het patiëntbelang."

Ze vindt het 'vooral belangrijk dat patiënten inzicht krijgen in de kwaliteit en veiligheid van zorg'. "Zodat ze, als ze ergens heen gaan, zeker weten dat de arts deugt, z'n werk goed doet en ze erop kunnen vertrouwen."

Informatie bundelen
Waar zij voor pleit? "Bundel die informatie, op een begrijpelijke manier. Zodat patiënten zeker weten dat de arts naar wie ze toe gaan goed is, z'n vak verstaat en z'n werk goed doet. Dat is niet alleen in het belang van de patiënt, maar ook in het belang van de arts."
 
Ook directeur Wilna Wind van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vindt het een goed idee, zegt ze op deze zender. "Je ziet dat mensen veel te weinig informatie hebben, veel te weinig weten over de kwaliteit van dokters. Er is gewoon nog ontzettend veel te doen om dat te verbeteren voor patiënten."
 

Gerelateerde artikelen