Nieuws15 jul '15 08:27Aangepast op 15 jul '15 11:57

'Haal farmaceutische zorg uit het eigen risico om agressie te bestrijden'

Auteur: Thijs Baas

Sinds apothekers hun klanten verplicht moeten informeren over de kosten van adviesgesprekken, is de agressie tegen apothekersassistenten vervijfvoudigd. De farmaceutische zorg uit het eigen risico halen kan helpen de agressie in te dammen, zegt Klein Nulent.

Het gesprek is verplicht, benadrukt Gerben Klein Nulent van de KNMP, en dient om de medicatieveiligheid in Nederland op een goed niveau te houden. "Als mensen echt agressief worden, kunnen ze hele rare dingen doen: ze kunnen schelden, assistenten worden uitgemaakt voor dieven, zakkenvullers, mensen gooien met folders, folderrekjes en medicijnen. Kortom: een hele onaangename situatie voor die grote groep assistentes waar wij ons als branche grote zorgen over maken." 

Inmiddels zijn de eerste assistentes uit het vak gestapt en daar lijkt het niet bij te blijven. "Er is ook een groep die overweegt het vak te laten, want dit is echt niet meer leuk. Wij maken ons als branche dan ook grote zorg naar de toekomst: hoe kunnen we onze farmaceutische zorg kunnen blijven verlenen? Wij zijn niet tegen transparantie, maar deze transparantie leidt tot een enorme verwarring."

Sinds 1 januari 2014 zijn de kosten voor de eerste uitgifte van een geneesmiddel gesplitst. Als het niet mogelijk blijkt om de farmaceutische zorg uit het eigen risico te halen, pleit Klein Nulent ervoor om het all-in-tarief weer terug te krijgen op de rekening. "Dat geeft in ieder geval aan dat het gesprek en de geneesmiddelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn."

Gerelateerde artikelen