Nieuws10 sep '15 12:31

VVD accepteert toch biografie Haya van Someren

Auteur: Bas van Setten

De VVD gaf eerder aan de biografie over voormalig VVD-boegbeeld Haya van Someren niet aan te nemen omdat er te veel aandacht in het boek uit zou gaan naar het NSB-verleden van de familie van Van Someren. Nu heeft de partij ervoor gekozen de biografie toch in ontvangst te nemen, zegt auteur Alies Pegtel op BNR Nieuwsradio.

Haya van Someren en Hans Wiegel. Foto: ANP
Haya van Someren en Hans Wiegel. Foto: ANP

Aanstaande zaterdag 12 september wordt de biografie tijdens het jubileumfeest van de Haya van Somerenstichting in Scheveningen toch uitgedeeld aan de aanwezigen, wat allemaal VVD'ers zijn. Pegtel is er niet bij en zal geen presentatie geven. Pegtel: "Ik had voor het schrijven van de biografie de VVD ingelicht over mijn onderzoek en toen stuitte ik niet op bezwaren. Maar als zoiets zwart-op-wit staat kost het klaarblijkelijk toch meer tijd om te verwerken, en dat hebben ze nu gedaan. De biografie wordt uitgedeeld en daar ben ik blij om, want het is een boek dat gelezen moet worden."

 

Alies Pegtel
Pegtel kreeg van de VVD de opdracht een biografie te schrijven over voormalig boegbeeld Haya van Someren. Burgemeester van Utrecht Jan van Zanen schreef in 1994 ook al een biografie over Van Someren. Uit dat boek bleek dat slechts enkele familieleden van Van Someren sympathie hadden voor de NSB.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen