Nieuws2 okt '15 18:58

Rutte: 'Russische acties maken conflict Syrië ingewikkelder'

Auteur: Karlijn Meinders

Premier Rutte is ongelukkig met de bombardementen die Rusland uitvoert op Syrië. Het conflict wordt alleen maar ingewikkelder, zo zei Rutte op zijn wekelijkse persconferentie tegen politiek verslaggever Laurens Boven.

Foto: ANP
Foto: ANP

"Er zal een veel strakkere coördinatie moeten plaatsvinden", meent premier Rutte. Verrast door de activiteiten van de Russen is hij niet. "Het is een feit dat Rusland al langer actief is in Syrië, ze zijn zelfs met havenactiviteiten daar bezig, het is ook bekend dat de Russen Assad steunen. Dus dat is niet iets wat ons verbaast."

Niet alles bombarderen
De Westerse coalitie onder leiding van Amerika heeft Rusland opgeroepen om de bombardementen op burgers en Syrische oppositie te staken. Buitenland-commentator Bernard Hammelburg vertelt dat die oproep zoveel betekent als: prima als jullie Russen IS mee willen bombarderen, maar niet de groepen die door het Westen worden gesteund. "De Russen zeggen: dat is niet echt onze bedoeling, maar jullie maken het te moeilijk, want alles wat daar in de oppositie zit is toch al heel snel een terrorist en daar schieten we op."

Coalitie
Het wordt nogal een drukke boel, nu zoveel partijen meevechten. Hammelburg vindt net als Rutte dat de coördinatie daarom beter kan. "De Iraniërs doen sinds gisteren ook mee, het leger van Assad doet mee, Rusland nu ook, wij, Amerika: de vraag is hoe coördineer je dat goed? Niemand wil het woord coalitie gebruiken, maar het wordt tijd dat ze dat wel gaan doen en zich daar ook naar gaan gedragen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen