Nieuws2 apr '15 12:36Aangepast op 2 apr '15 17:09

Minder gas uit Groningen en meer inzetten op restwarmte

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Kamp van Economische Zaken wil dat Nederland zo veel mogelijk stopt met het verbranden van gas om huizen te verwarmen. Hij wil als alternatief 'restwarmte' van de industrie gebruiken.

Foto: Hugo Reitsma - Bij de Amsterdamse afvalenergiecentrale AEB wordt het afval verzameld in een speciale bunker.
Foto: Hugo Reitsma - Bij de Amsterdamse afvalenergiecentrale AEB wordt het afval verzameld in een speciale bunker.

Restwarmte van de industrie wordt in Nederland in sommige gebieden al gebruikt voor het opwarmen van huizen, maar Kamp wil nu dat veel meer huishoudens hier gebruik van kunnen maken en dat er minder restwarmte verspild wordt.


 

Minder afhankelijk
Het is de bedoeling dat alle huizen die dicht genoeg bij de industrie in de buurt staan gebruik gaan maken van deze restwarmte, vertelt BNR-verslaggever Laurens Boven. "Dan heb je het praktisch over de hele provincie Zuid Holland."

In het Rotterdamse havengebied gebeurt al heel veel, maar dat moet dus nog veel meer, vertelde minister Kamp aan Boven: "We willen die energie ook toepassen in Leiden en Den Haag. Er zijn al allerlei initiatieven, die gaan we extra stimuleren, zodat we uiteindelijk minder afhankelijk worden van gas."

Investering bedrijfsleven
Zo'n operatie kost natuurlijk behoorlijk wat geld, maar de Rijksoverheid heeft het budget daar niet voor. "Minister Kamp wil nu eigenlijk dat de rest van de maatschappij het oppikt", vertelt Boven. "Dat betekent: investeringen vanuit het bedrijfsleven en veel werk voor de provincies en gemeenten. Het rendement is echter ontzettend laag. Om dit op te lossen wil Kamp een nieuw kader creëren. Door aanpassing van de regelgeving in Den Haag, moet het aantrekkelijker worden om te investeren."

Eén warmtebeheerder
Kamp denkt tot eind volgend jaar nodig te hebben voor het maken van dat nieuwe kader. "Wat er dan nog moet gebeuren is dat er, net als bij het elektriciteitsnet, één netbeheerder komt. Eén wamtenet, met verschillende gebruikers. Die partijen kunnen dan aan de eindgebruikers de warmte gaan aanbieden."

Gerelateerde artikelen