Nieuws21 feb '14 06:18Aangepast op 21 feb '14 09:43

Notaris vindt partnerschap achterhaald

Auteur: BNR Webredactie

Het geregistreerd partnerschap kan worden afgeschaft. Juridisch gezien heeft het namelijk inmiddels dezelfde status als het huwelijk. Dat vindt de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie.

Negen van de tien notarissen merken in de praktijk dat veel mensen niet goed weten wat zij met een partnerschap nu wel of niet regelen. Bovendien wordt het geregistreerd partnerschap dikwijls verward met een samenlevingsovereenkomst. Hier bestaan nog wel grote verschillen. Zo beseffen mensen met zo'n overeenkomst bijvoorbeeld niet dat bij overlijden van de partner, de ander niet automatisch erfgenaam is. Dat moet apart worden geregeld in een testament.

Een ander belangrijk verschil is dat voor gehuwden en geregistreerde partners een wettelijke alimentatieregeling geldt. Voor samenwonenden telt dat niet. Ook hebben die laatsten geen recht op elkaars pensioen dat tijdens de periode van samenwonen is opgebouwd. Geregistreerde partners en gehuwden hebben juist weer wel wettelijke aanspraken.

Geregistreerde partners en gehuwden hebben een vrijwel gelijke positie. Ze worden elkaars erfgenaam en staan zonder aparte regeling automatisch als in gemeenschap van goederen geregistreerd. Daarmee zijn ook partners aansprakelijk voor elkaars schulden.

Vader
Volgens Nora van Oostrom van de Koninklijke Notariële Beroepsgroep zien veel mensen door de bomen het bos niet meer met al die verschillende verbonden. "Een samenlevingscontract is iets dat je samen regelt en waar de wet zelf verder geen enkele regels voor stelt. Een geregistreerd partnerschap is wel bij wet vastgelegd en heeft vrijwel dezelfde gevolgen als een huwelijk. Dan moet je denken aan zaken als gemeenschap van goederen bijvoorbeeld. Niet iedereen kent die verschillen."

Mensen die een huwelijk oubollig vinden kiezen vaak voor een geregistreerd partnerschap, zegt Van Oostrom. "Die realiseren zich niet dat dit in het buitenland vaak niet erkend wordt. Ook is tot op heden zo dat als er kinderen worden geboren binnen een geregistreerd partnerschap de man niet automatisch de vader is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen