Nieuws17 mrt '13 13:05

Dekker wil snel meer openheid van scholen

Auteur: BNR Webredactie

Basisscholen moeten snel aan het werk om ouders van leerlingen duidelijk te maken hoe goed of slecht een school het doet. Dat zei staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zondag in Buitenhof.

Scholen kunnen volgens Dekker een voorbeeld nemen aan Amsterdam en Arnhem, waar niet alleen de Cito-scores naar buiten worden gebracht maar ook andere gegevens over de kwaliteit van een school. Dekker denkt dan bijvoorbeeld aan de tevredenheid van leerlingen of de aandacht voor bijvoorbeeld sport op een basisschool.

Cito-scores openbaar
Begin maart bleek dat de Cito-scores van basisscholen openbaar mogen worden. RTL Nieuws had de gegevens bij Dekker opgevraagd en hij zag geen juridische grond om dat tegen te houden.

'Context is belangrijk'
Dekker wil dat de Cito-score niet gebruikt gaat worden als ranglijst en pleit er daarom voor dat scholen ook andere gegevens overzichtelijk aanbieden aan ouders. "De Cito-score zegt iets, maar niet alles. De context is ook van belang'', aldus Dekker.

Een groep basisscholen stelde eerder deze week helemaal niet meer mee te willen doen met de Cito-toets als de uitkomsten openbaar worden. Dat is volgens Dekker niet de goede reactie. Hij wil dat scholen zich niet nog verder naar binnen keren, maar juist openheid van zaken geven. "En dan is er natuurlijk variatie. Er zijn goede scholen en slechte scholen. Ouders hebben er recht op om dat te weten.''

Gerelateerde artikelen