Nieuws2 okt '15 13:18

Harde aanpak wanpresterende gemeentes

Auteur: Madelon Meester

De provincie moet kunnen ingrijpen als gemeentes ernstig wanpresteren. Daarvoor pleit Johan Remkes (VVD), commissaris van de koning in Noord-Holland. Hij wil bijvoorbeeld een gemeenteraad tussentijds kunnen ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Foto: ANP
Foto: ANP

Remkes hield zijn pleidooi gisteren bij een jubileumbijeenkomst van het Genootschap van Burgemeesters in debatcentrum De Rode Hoed in Amsterdam. “De positie van een burgemeester is de afgelopen jaren lastiger geworden”, zegt Remkes.

 

Plasterk
Minister Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) was na de bijeenkomst niet beschikbaar voor commentaar op de door Remkes geopperde mogelijkheid de gemeenteraad tussentijds te ontbinden. “Ik heb de indruk dat de minister het probleem wel ziet, maar nog niet echt gecharmeerd is van die tussentijdse raadsverkiezingen”, aldus de commissaris van de koning. “Mijn advies aan hem is om er dan in elk geval voor te zorgen dat er andere instrumenten komen. Want linksom of rechtsom moet het openbaar bestuur iets kunnen doen. Ik krijg veel brieven van burgers als er iets fout gaat en die willen dat er dan kan worden ingegrepen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen