Nieuws24 aug '15 15:36

Onderwijsbond: 'Over paar jaar groot tekort aan leerkrachten'

Auteur: Madelon Meester

Het aantal nieuwe studenten dat zich aanmeldt voor een lerarenopleiding is fors gedaald. Dit jaar zijn het er 30 procent minder dan vorig jaar, meldt de Algemene Onderwijsbond (AOB).

Foto: ANP
Foto: ANP

Volgens Liesbeth Verheggen, voorzitter van de AOB, komt dit voornamelijk door de nieuwe eisen die de overheid stelt aan aankomende pabo-studenten. "Ze moeten een havo-3-niveau hebben voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur en techniek. Het vervelende is dat de overheid toen ze die eis stelde niet bedacht heeft dat er op de havo geen enkel profiel is die deze drie vakken bij elkaar aanbiedt. Scholieren die graag naar de pedagogische academie willen om leraar in het basisonderwijs te worden, zullen altijd op een van die drie onderdelen een extra toets moeten doen om het niveau op havo-3 te krijgen."

Bijscholingscursus
Verheggen denkt dat veel leerlingen hierdoor worden afgeschrikt.

 

De voorzitter van de AOB denkt dat het beter zou zijn studenten in het eerste jaar van de pabo een bijscholingscursus te laten volgen in een van de drie vakken.

Bult
Over een aantal jaar komt er een groot tekort aan leerkrachten aan, verwacht de voorzitter.
"Die bult schuift steeds verder naar achteren omdat de pensioengerechtigde leeftijd naar achteren schuift, maar er komt natuurlijk een moment dat die leerkrachten er massaal uitgaan en dan heb je veel nieuwe instroom nodig."

Arbeidsvoorwaarden
Volgens Verheggen moet het vak van basisonderwijzer ook aantrekkelijker worden gemaakt, door de arbeidsvoorwaarden van onderwijzers omhoog te schroeven. "Nu moeten we tegen studenten zeggen: als je leraar basisonderwijs wordt, heb je vijf jaar nullijn achter de rug en we moeten maar zien wat er de komende jaren gaat gebeuren met je salaris."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen