Er worden fors minder startersleningen toegekend
En dat ondanks de aantrekkende woningmarkt. Behandelden gemeenten vorig jaar samen nog zo'n 150 à 160 aanvragen per week, nu ligt dat aantal op 100. Dat blijkt uit navraag van BNR bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.
Nina van den Dungen legt uit wat die starterslening precies inhoudt. "Het gaat om een lening voor jongeren die hun met hun eerste salaris, hun eerste huis willen kopen, maar moeilijk aan een hypotheek kunnen komen. De lening is maximaal 30.000 euro, met de eerste drie jaar 0 procent rente. Aflossen mag daarna boetevrij en als je na drie jaar nog niet genoeg verdient om de maandlasten te betalen, dan krijg je korting."
Minder aanbod
Reinoud Veldman, adjunct-directeur van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, vertelt dat er verschillende redenen aan de afname ten grondslag liggen. "Zo zijn er minder gemeenten de lening gaan aanbieden. Begin dit jaar nog 300 steden, nu zijn dat er nog ruim 250", vertelt Veldman.
Rijksbijdrage
Dat de lening niet overal meer beschikbaar is, ligt volgens Veldman vooral aan de bijdrage van het Rijk. "Het potje hiervoor raakte mei dit jaar op. Die Rijksbijdrage zorgde ervoor dat gemeenten zelf maar de helft van de lening hoefde te betalen. Nu werd dat ineens het hele bedrag. Als dat budget dan opraakt, kiezen sommige gemeenten ervoor om ermee te stoppen. Wat overigens niet betekent dat ze dat definitief doen."