Nieuws25 jan '13 11:12

Politie pakt verdachte liquidatie Amsterdam

Auteur: BNR Webredactie

De man die donderdag in Amsterdam door de politie bij een arrestatie in zijn been werd geschoten, wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december.

De 24-jarige verdachte zit vast en in volledige beperkingen, waardoor hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Hij is een bekende van de politie en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De man werd donderdagmiddag om 15.15 uur aangehouden. Een arrestatieteam kreeg hem even daarvoor in het vizier in een auto, waarop een achtervolging ontstond. Nadat de verdachte de macht over het stuur had verloren op de Buyskade en tegen een lantaarnpaal en een aantal geparkeerde auto's reed, vluchtte hij het voertuig uit en sprong in het water van de Kostverlorenvaart. Hij wist naar de overkant te komen en klom daar op de kade. Aangezien hij geen gehoor gaf aan waarschuwingsschoten, vuurde de politie op zijn been. Daarop kon hij worden aangehouden.

Huiszoekingen
De politie heeft inmiddels ook bij huiszoekingen in meerdere woningen in Amsterdam-West automatische vuurwapens, bijbehorende munitie en kogelwerende vesten aangetroffen.

Het onderzoek naar de schietpartij, waarbij twee mannen om het leven kwamen, is nog in volle gang. Tientallen rechercheurs houden zich bezig met de zaak.

Medepassagiers nog niet gevonden
De slachtoffers, de 21-jarige Saïd el Yazidi en de 28-jarige Youssef Lkhorf, zaten in een zwarte Range Rover met Frans kenteken toen ze onder vuur werden genomen. Zij waren in gezelschap van een Noord-Afrikaanse en een blonde man, die de benen namen. Naar dit tweetal wordt nog gezocht. De daders gingen er vandoor in twee auto's: een zwarte VW Golf en een zilvergrijze Audi. De inzittenden van de Audi hebben na de dubbele liquidatie met kalasjnikovs motoragenten beschoten, ook toen deze al op de grond lagen. Alleen de motoren werden geraakt.

De vluchtauto's zijn even later teruggevonden in de wijk Geuzenveld. In de buurt daarvan werden later ook vier vuurwapens, waaronder twee kalasjnikovs, aangetroffen.

Gerelateerde artikelen