Nieuws23 mrt '15 13:22Aangepast op 23 mrt '15 17:10

Schietpartij Staatsliedenbuurt: jonge daders, jonge slachtoffers en een heleboel kogels

Auteur: Marjan van den Berg

Twee jaar na dato begon vandaag de strafzaak tegen drie verdachten van de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt: een woeste schietpartij, middenin een woonwijk.

Op de voorgrond, (VLNR): Anouar B., Bénédicte Ficq (advocaat van Adil A.), Adil A., Stefan S. en Femke van Baarlen (advocaat van Stefan S.). ANP
Op de voorgrond, (VLNR): Anouar B., Bénédicte Ficq (advocaat van Adil A.), Adil A., Stefan S. en Femke van Baarlen (advocaat van Stefan S.). ANP

Het gaat om de vermoedelijke schutters Adil 'Kinker' A. (26) en Anouar 'Popeye' B. (34). Ook een medeverdachte, Stefan S., staat terecht. Hij zou onderdak hebben verschaft aan een van de vermoedelijke schutters.

Tijdens de wilde schietpartij midden in een woonwijk, op zaterdagavond 29 december 2012, kwamen twee mannen (28 en 21 jaar oud) om het leven. Daarna sloegen de daders op de vlucht.

Veel kogels
Tijdens de rechtszaak werd een gedetailleerde reconstructie van de gebeurtenissen voorgelezen die was gemaakt door politie, het Openbaar Ministerie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Verslaggever Harmen van der Veen hierover: “Heel veel kogels, twee heel jonge slachtoffers toen, daar in de Staatsliedenbuurt. Het beeld dat overblijft, is wat heel veel Amsterdammers, maar inmiddels ook veel Nederlanders al tot zich hebben kunnen nemen: dat het gewoon een heel wilde, heftige schietpartij was daar, middenin in een woonwijk.”

Er vielen vele tientallen schoten. De kogels vlogen alle kanten op, vat Van der Veen samen. Niet alleen de slachtoffers werden geraakt; er vlogen ook kogels richting een kinderkamer en een keuken; een buurtbewoner trof een kogel aan in de koelkast. Omwonenden hoorden het geweld; een omstander riep de schutters toe dat ze moesten ophouden.

De kogels waren bijzonder krachtig, zegt Van der Veen: "Het zijn pantserwerende kogels, heb ik vandaag geleerd. Die gaan werkelijk overal doorheen, die kan je niet zomaar kopen. Daar heb je echt goede handlangers voor nodig en de meest zware wapens."

Liquidatiegolf
Het belangrijkste doelwit van de schietpartij was de crimineel Benaouf A. Hij wist te ontsnappen door tussen de woonboten in het water te springen, maar is later opgepakt. A. is vorig jaar zelf veroordeeld tot tien jaar cel voor betrokkenheid bij een liquidatie in Antwerpen. Vermoedelijk was de schietpartij in de Staatsliedenbuurt een wraakactie voor deze Antwerpse liquidatie.

De liquidatiegolf, die nog steeds gaande is, komt voort uit een ruzie tussen twee groepen over een verdwenen partij cocaïne. Van der Veen: “Toen kwam wraakactie op wraakactie op wraakactie en ik heb even geturfd; ik heb hier achttien streepjes staan tot en met dit voorjaar 2015 van doden – onschuldige slachtoffers inmiddels ook, maar vooral heel jonge slachtoffers. Ook degenen die gepakt zijn, blijken heel jonge daders.”

Gassies
De verdachten zijn jongens zoals je er veel ziet, zegt Van der Veen. “Het zijn van die gassies, hè, ze hebben hun bontkraag, denk ik, in de cel laten liggen, maar voor de rest is dat het beeld. (…) Ook hun manier van spreken: Amsterdams, zou je kunnen zeggen, vol bravoure.”

Tijdens de zaak bleek dat Benaouf A. tijdens de gewelddadige avond niet alleen aan de dood ontsnapte, maar ook aan de politie. Nadat hij uit het water was gevist door een woonbootbewoonster, is hij teruggegaan naar de plaats delict. Van der Veen: "Hij heeft zelfs nog gesproken met de agenten - 'jullie moeten achter die jongens aan, want die hebben geprobeerd mij te vermoorden' - en hij is weggelopen. Hij heeft een taxi genomen en is uit beeld verdwenen. Dat is wel iets waar je vraagtekens bij kunt zetten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen