Nieuws10 apr '14 18:25

'Teeven wel érg rap bij downloadverbod'

Auteur: Thijs Baas

De uitspraak van het Europees hof die downloaden 'uit illegale bron' per direct verbiedt, kan leiden tot controles waarbij "heel diep in de datapakketjes wordt gekeken die consumenten via het internet uitwisselen". Dat zegt Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat bij bureau Brandeis. "Het risico dat je als consument loopt dat je moet gaan betalen is heel groot."

Staatssecretaris Fred Teeven was er vervolgens als de kippen bij om aan te kondigen dat het onmiddellijk is afgeschaft. Opmerkelijk vindt Alberdingk Thijm, gezien het geduld dat hij betrachtte bij het massaal verzamelen van verschillende privacygevoelige gegevens. "Het is denk ik typerend voor deze staatssecretaris dat hij over dat soort zaken acht weken moet nadenken, maar hierover meteen een beslissing kan nemen."

Het zal overigens niet de overheid zijn die deze controles uitvoert, maar de sector zelf. "Dit gaat om auteursrecht. Denk aan de film- en de muziekindustrie. De private stichting Brein zal gaan handhaven en kijken of het wel mag wat wij allemaal downloaden. Het is het Europese Hof er om te doen dat je de schade moet kunnen verhalen die wordt geleden door het downloaden. We dachten in Nederland dat je die schade kunt verhalen door een thuiskopieregeling, maar daarvan zegt het Hof nu dat dat niet mag."

Per direct
Het is echt oppassen geblazen, vindt de advocaat. Stichting Brein kan immers per direct beginnen met het uitvoeren van controles. Maar hóe die handhaving verloopt, dat is nog een raadsel. "De uitspraak van het Europees Hof betekent dat je moet nadenken over handhavingsmiddelen, waarbij al gauw spooktermen als deep packet inspection om de hoek komt kijken; speuren in de datapakketjes die consumenten uitwisselen via het internet. Dan ga je dus heel diep in de communicatie zoeken wát je precies aan het downloaden bent."

Uit de Verenigde Staten zijn verhalen bekend van mensen die met gigantische schadeclaims zijn geconfronteerd. 'Dat zijn Amerikaanse toestanden en je moet afwachten wat hier in Nederland gaat gebeuren, maar het risico dat je als consument loopt en dat je moet gaan betalen aan de muziek- en filmindustrie of aan een partij als Brein is heel groot." Moeten consumenten bang zijn dat de maatregel met terugwerkende kracht gaat gelden? "Nee", zegt Alberdingk Thijm, "al zijn er vast juristen zijn die zullen betogen dat dat wel zo is".

Thuiskopievergoeding
Je moet dus wel echt voorzichtig zijn met het downloaden van series, zegt Alberdingk Thijm, die gespecialiseerd is in internet en auteursrecht. "Tot nu toe betaalde de Nederlandse consument daar een thuiskopievergoeding voor, zonder daar echt erg in te hebben. De Europees rechter heeft gezegd dat het systeem waarbij Nederland eigenlijk geen onderscheid maakt tussen de herkomst van films en muziek die werd gedownloadde op de helling moet."
 

Gerelateerde artikelen