Nieuws6 mei '14 19:22Aangepast op 7 mei '14 00:12

Handhaving verbod illegaal downloaden 'vrijwel onmogelijk'

Auteur: Thijs Baas

Het ligt niet voor de hand dat je in Nederland een boete van tienduizenden euro's riskeert voor het illegaal downloaden van films en computerspelletjes. Dat zegt internetjurist Arnoud Engelfriet tegen BNR. Alleen als een individuele filmmaatschappij het in zijn hoofd haalt om zélf mensen op te sporen, kunnen schadeclaims volgen.

Een man uit België hangt een boete van veertigduizend euro boven het hoofd omdat hij illegaal films en computerspelletjes downloadde. Auteursrechtenorganisatie BAF daagt hem en vier anderen voor de rechter. De dowloader is zich van geen kwaad bewust: hij wilde naar eigen zeggen alleen Doornroosje en Bambi downloaden voor zijn kinderen.

De Nederlandse belangenorganisatie Stichting Brein mag volgens de Nederlandse wet niet eens zélf schadevergoeding vragen, zegt Engelfriet. "In de wet staat dat een belangenorganisatie alleen een verbod mag vragen." Brein zit naar eigen zeggen liever achter de piratensites aan dan achter de mensen die er gebruik van maken. "Ze vinden dat effectiever en je krijgt minder negatieve publiciteit dan wanneer je downloaders van kinderfilms aanpakt."

Succes
Een productiemaatschappij als het Amerikaanse HBO begrijpt volgens Engelfriet heel goed hoe het werkt. "Die hebben gezegd dat ze een groot deel van hun succes danken aan het feit dat mensen die films illegaal verspreiden en bekijken. Ze zeggen: 'ik vind het zó leuk, ik neem een abonnement'." Verstandig, vindt Engelfriet, want een klopjacht op min of meer onschuldige gebruikers is niet echt goed voor je imago. "Je krijgt misschien een paar tientjes per film aan schadevergoeding, en ondertussen heb je een heleboel mensen boos gemaakt."

Wat overblijft is een verbod waar niemand echt zin in heeft, erkent Engelfriet. "Handhaving is vrijwel onmogelijk. Het is een juridische vraag of downloaden nou wel of niet mag. En dat speelt met name in de context van thuiskopieheffing die we allemaal betalen op lege harde schijven en smartphones." De vraag is of die vergoeding mag worden verhoogd omdat er veel illegaal wordt gedownload. "Als mensen illegaal willen downloaden, doen ze dat voor eigen risico, maar ik zou het in België zeker niet doen."

Gerelateerde artikelen