Nieuws22 aug '13 16:54Aangepast op 22 aug '13 18:36

8 diploma's Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard

Auteur: BNR Webredactie

Mogelijk zijn nog tientallen scholieren betrokken bij heling van eindexamenopgaven op de Rotterdamse Ibn Ghaldounschool.

Dat zegt persofficier Barbara van Unnink van het Openbaar Ministerie in Rotterdam tegen BNR. "Het onderzoek naar de heling van de examens gaat nog steeds door, dus dat zal waarschijnlijk niet blijven bij de 31 die nu bekend zijn. Het onderzoek naar de diefstal van de examens is zo goed als afgerond en we verwachten dat het bij die elf zal blijven."

"Bij de 42 eindexamenkandidaten van wie we de namen hebben gegeven aan de Onderwijsinspectie zijn er elf waarvan wij denken dat ze betrokken zijn geweest bij de daadwerkelijke diefstal van de examens", zegt Van Unnink. "De overige 31 wordt verweten dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan de heling van de examens. Dat betekent dat ze de examens bij zich hebben gehad, verstrekt of verspreid, terwijl ze wisten dat het gestolen examens waren."

Via internet
En dat verspreiden gebeurde gewoon via internet, bevestigt Van Unnink. Het onderzoek is nog steeds gaande, waarbij bepaald niet uitgesloten is dat er nog veel meer mensen in beeld zijn of komen. In ieder geval ontkomt ook deze groep volgens Van Unnink niet aan een daad van vervolging ingesteld. "Dat kan van alles zijn; dat kan een taakstraf worden of een dagvaarding voor de rechter, dat weten we nog niet."

De Onderwijsinspectie gaat momenteel na wat er zal gebeuren met de namen die het OM aan ze verstrekt heeft. Over acht van hen heeft de directeur van de school al besloten dat de afgelegde examens ongeldig worden verklaard.

Voorkennis
De inspectie zegt dat ze nu ook beschikt over namen van eindexamenkandidaten die mogelijk voorkennis hebben gehad. Ook van leerlingen die op deze manier fraude hebben gepleegd tijdens het eindexamen wordt het diploma ingetrokken.

Volgens de Onderwijsinspectie is het onderzoek naar de verspreiding van gestolen examens nog in volle gang. Het OM zal de namen van nieuwe verdachten doorgeven aan de inspectie, die vervolgens de scholen informeert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen