Nieuws30 apr '15 11:10

Succesvolle missie op Mercurius ten einde

Auteur: Pieter van den Akker

Elf jaar na de lancering zal ruimtesonde Messenger vandaag neerstorten op Mercurius. Daarmee komt een einde aan één van de meest succesvolle missies ooit van ruimtevaartorganisatie NASA.

Volgens ruimtevaartdeskundige Piet Smolders was de missie succesvol. "Hij zou vanaf 2011 in een baan om Mercurius draaien. Voor die tijd was-ie de planeet al een paar keer gepasseerd. Hij zou een jaar hebben moeten werken. Het is vier jaar geworden."

Mercurius links laten liggen
En het is voor het eerst dat Mercurius in het middelpunt van de belangstelling staat. “We hebben Mercurius in de loop van de ruimtevaarthistorie een beetje links laten liggen. De aandacht ging vooral uit naar de planeet Venus. Mercurius staat het dichtst bij de zon, dan komt Venus, dan de aarde en dan Mars. Maar aan Mercurius werd steeds geen aandacht besteed en dat is toch belangrijk, omdat de planeet zo dicht bij de zon staat."
 

Mercurius lijkt sterk op de maan, aldus Smolders. “Als je de beelden ziet die er nu volop zijn op internet moet je heel goed kijken voordat je weet of het Mercurius of de maan is. Het is een barre wereld met zeer extreme temperaturen. Dan hebben we het aan de nachtkant over -170 graden Celsius en aan de dagkant over 430 graden Celsius. Ik spreek over een nacht- en dagkant omdat Mercurius, net zoals trouwens onze maan doet, steeds dezelfde kant naar zijn centrale ster draait. In het geval van de maan is dat natuurlijk de aarde. De maan kijkt altijd op dezelfde manier naar de aarde, Mercurius kijkt altijd op dezelfde manier naar de zon. De ene kant is heet, de andere kant is koud.”

Grote verrassing
“We weten dat er, en dat was een grote verrassing, in de zeer ijle atmosfeer van Mercurius toch watermoleculen voorkomen. We weten ook dat er waterijs is op beide polen van Mercurius. Daar staat de zon heel laag aan de horizon en dan in diepe kraters waar nooit zonlicht komt, zit ijs. Dat soort dingen zijn we te weten gekomen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen