Nieuws17 dec '14 13:22

Ondernemers Roermond boos: nauwelijks informatie over asbest

Auteur: Pieter van den Akker

Het gebied met asbestresten in Roermond is groter dan eerder werd gedacht. Het afgezette gebied in het centrum van de stad is daarom uitgebreid. Ondertussen klagen de ondernemers. Zij worden nauwelijks geïnformeerd over de stand van zaken, vertelt verslaggever Frank Moonen vanuit de Limburgse stad. "Het is een uitgestorven stad."

Foto: ANP
Foto: ANP

De asbest kwam vrij tijdens een grote brand gisteravond. Burgemeester Peter Cammaert ('er is geen gevaar voor inwoners zolang de asbest niet vertrapt wordt') kondigde vervolgens vanochtend een noodverordening af .

Ondernemers klagen
Verslaggever Frank Moonen: “Ik zie een dode stad om me heen. Vrijwel alle winkels zijn dicht. Er is bijna geen klant te bekennen. Niemand kan ook met de auto de stad in. Het zou te voet of met de fiets weliswaar mogelijk zijn, maar mensen doen dat nauwelijks. Het outlet center dat hier dichtbij zit, is wel open, maar in het centrum lijkt het wel een zondag.”

Erg vervelend voor de ondernemers, beaamt hij. “Die klagen ook steen en been. Ze worden nauwelijks geïnformeerd door de gemeente. Er zou een bijeenkomst komen vanmiddag of vanavond zodat ze tenminste weten waar ze aan toe zijn. Kunnen zij bijvoorbeeld morgen hun zaak weer openen? Niemand weet het. Als ik door de stad rijd, zie ik geen enkele werkzaamheden."

Waarschijnlijk komt de gemeente vanmiddag met een plan voor de schoonmaak. "Dat is een klus die waarschijnlijk dagen gaat duren. Het is de vraag of het centrum dan ook dagen onbereikbaar blijft", aldus onze verslaggever.

Verspreiding tegengaan
Asbest verwijderen is namelijk een heel precieze klus, legt hij uit. “Het heeft hier geregend. Daardoor is een deel wel weggestroomd, gewoon het riool in. Maar in tuintjes en op daken en op straat is het heel specialistisch werk. Asbest zie je ook niet altijd met het blote oog. Dat is ook het gevaar. Daarom blijft het advies van kracht als je naar binnen gaat: zorg dat je schoenen worden gespoeld, dat alles wordt gereinigd. Vandaar ook dat auto’s die de stad verlaten, worden schoongespoten door de brandweer."
 

Gerelateerde artikelen