Nieuws17 dec '14 06:30Aangepast op 17 dec '14 10:58

Slideshow | Groter gebied afgezet in Roermond

Auteur: BNR Webredactie

Het gebied waar asbest is neergekomen door de grote brand in de jachthaven van Roermond is groter dan werd gedacht. Er is meer asbest gevonden, vertelde een woordvoerder van de veiligheidsregio over de ontdekking woensdag bij daglicht. Het gebied in het centrum dat is afgezet, is uitgebreid.

Foto: ANP
Foto: ANP

Burgemeester Peter Cammaert van Roermond heeft woensdagochtend een noodverordening afgekondigd vanwege het asbestalarm. Bewoners in het besmette gebied moeten verder ramen en deuren gesloten houden. Ook kunnen hulpdiensten bewoners opdragen om binnen te blijven. Ieder die in het gebied niet thuishoort, moet er weg gaan.

Forse operatie
Waarnemend burgemeester Peter Cammaert van Roermond kan niet zeggen hoe lang de stad op slot blijft: “Daar is niets over te zeggen, alleen dat het een forse schoonmaakoperatie wordt. We hebben nu in ieder geval al prioriteit uitgesproken: eerst doen we het station, het stationsplein, de doorgang, de singels en de winkelstraten. We hopen het zo snel mogelijk te kunnen regelen.”

Het gebied wordt vandaag helemaal nagelopen, vertelt persvoorlichter Marco Berend van de brandweer in Roermond op BNR. “Het afgezette gebied wordt geheel schoongemaakt.”

Dat is intensief werk en het is moeilijk in te schatten hoe lang het precies gaat duren.
 

Centrum afgesloten
Eerder werd het centrum van Roermond deels afgesloten omdat er veel meer asbest is vrijgekomen bij de brand van dinsdagavond dan eerst werd gedacht.

Opgesloten in huis
Op veel plaatsen mogen mensen niet naar buiten en daardoor zitten ze opgesloten in hun huis. Als ze toch uit huis willen, moeten ze via speciale ontsmettingspunten het gebied verlaten, liet de veiligheidsregio weten. Mensen die het gebied per se in moeten, worden toegelaten maar moeten hun schoenen uitdoen bij de voordeur zodat de asbest niet mee naar binnen wordt genomen. Het is niet duidelijk hoeveel mensen binnen het getroffen gebied wonen en hun huis liever niet uit mogen.

Winkels dicht
De winkels in het afgezette gebied blijven tot in elk geval 12 uur dicht. Twee basisscholen blijven woensdag gesloten, omdat ze bijna onbereikbaar zijn. Verkeer dat woensdagochtend door de stad wil, wordt tegengehouden. Een woordvoerder van de brandweer is bang dat er een verkeersinfarct ontstaat in Roermond. De treinen rijden wel, maar stoppen niet op het station van Roermond.

De grote brand brak dinsdagavond uit in een winteropslag van jachten. Daarbij kwam veel asbest vrij en de rook trok richting de stad. De brandweer dacht eerst dat de gevaarlijke stof over een gebied van 500 meter was neergedwarreld, maar dat gebied blijkt veel groter te zijn. "Precies de helft van de binnenstad van Roermond is getroffen. De ene helft is dus afgesloten en de andere helft niet", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Jachten in vlammen op
Tientallen jachten gingen dinsdag in vlammen op. De boten lagen in twee loodsen aan jachthaven Het Steel. Het gebied rondom de brand was al een tijdje afgesloten vanwege het asbest. Omwonenden moesten ramen en deuren dichthouden. Waardoor de brand ontstond, is nog niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen