
Dat blijkt uit een onderzoek van het Corporate Europe Observatory (CEO). Olivier Hoedeman is één van de onderzoekers. Volgens hem lijkt het erop dat de farmaceutische industrie buitensporig veel invloed heeft op het Europese beleid rond medicijnen en gezondheid. "Dit komt door de enorme bedragen die worden geïnvesteerd, en door de bevoorrechte toegang die zij hebben tot de Europese Commissie.”
Succesvol
Het lobbyen blijkt heel succesvol. Bijvoorbeeld voor het binnenhalen van subsidies. Volgens Hoedeman kun je spreken van een samenwerking tussen de Europese Commissie en de farmaceutische industrie. "In de praktijk komt het erop neer dat de farmaceutische sector de touwtjes in handen heeft in Brussel", zegt Hoedeman. "Daardoor bepalen zij in hoge mate waar een subsidie voor onderzoek en ontwikkeling heen gaat. Hierdoor ontstaat het risico dat de subsidie niet gaat naar het medicijn waar de samenleving het meest behoefte aan heeft, maar naar het medicijn waar de industrie het meest aan verdient."
Een belangrijke conclusie van het rapport is dat de ambtenaren van Europa zich te weinig verzetten tegen de lobbyisten. "Dit is te wijten aan de te nauwe banden tussen de twee groepen waardoor er weinig kritische afstand is," meent Hoedeman.
Transparantieregels
Mogelijke oplossingen voor dit probleem zijn de zogenaamde ‘transparantieregels’. Deze regels houden in dat de belangrijkste gegevens van een onderzoek, in dit geval gedaan naar medicijnen, gepubliceerd moeten worden. Hoedeman: "Dat is belangrijk want op die manier kunnen de overheid en onafhankelijke wetenschappers zien of een nieuw medicijn echt meerwaarde heeft voor de samenleving. Op dit moment zijn die gegevens voor een groot deel geheim en dat wil de farmaceutische industrie graag zo houden."