Nieuws24 sep '15 08:27Aangepast op 24 sep '15 16:52

'Werkvloer is dé voedingsbodem voor pesten'

Auteur: Thijs Baas

De bedrijfscultuur is de doorslaggevende factor bij het creëren van een voedingsbodem voor pesten. Daarom moeten bedrijven goed kijken naar de cultuur op de werkvloer, zegt Laura Willemse, voorzitter van de Stichting Pesten op de Werkvloer.

Foto: ANP
Foto: ANP

Pesten op het werk blijft een hardnekkig probleem. Gemiddeld wordt ruim 1 procent van de werknemers structureel gepest, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is daarom bittere noodzaak dat minister Asscher in juni met een nieuwe campagne is gekomen, meent Willemse. "In september is iedereen weer naar school en naar het werk, dus Ik ben heel benieuwd wat die campagne daadwerkelijk te weeg heeft gebracht."

Pesten verminderen
Naast een campagne van de overheid zijn er een aantal manieren die mensen zelf kunnen toepassen om pesten te verminderen. Marius Rietdijk, wetenschappelijk directeur van Adriba, het instituut van de Vrije Universiteit dat zich richt op gedragsanalyse, zet er een aantal uiteen.

 

Positieve bedrijfscultuur
Een negatieve bedsrijfscultuur is de voedingsbodem voor pesten. De sectoren waar veel gepest wordt zijn onder andere de horeca, het onderwijs en het openbaar vervoer. "Dit zijn sectoren die veel te maken hebben gehad met druk van buitenaf door bijvoorbeeld bezuinigingen. Het is de kunst van een groot leider is om die negatieve druk om te zetten in positieve energie. Als dit lukt en het beter gaat met het bedrijf is het cruciaal werknemers bij dit succes te betrekken. Dat kan met geld maar een stuk taart bij de koffie werkt ook uitstekend", zegt Rietdijk.

Niet straffen
We hebben vaak de neiging om pestgedrag te bestraffen maar dit werkt volgens Rietdijk averechts. "Op de korte termijn heb je wel even genoegdoening, maar op de lange termijn krijg je niet de cultuur die je wilt. Bovendien is het bekend dat mensen, die zijn gestraft door hun baas, thuis ook agressiever zijn. Dus je maakt het alleen maar erger."

Gepeste
Niet alleen de pester moet zijn gedrag veranderen, maar de gepeste kan ook wat doen. Ten eerste kan hij zich weerbaarder opstellen. Daarnaast is mediteren een goede methode. "Als je mediteert leer je jezelf te ontspannen, en wanneer je ontspannen bent word je minder snel boos of bang. Hierdoor kun je de pester makkelijker negeren waardoor er voor hem geen beloning meer in het pesten zit."

Probeer als je gepest wordt ook niet op wraak te zitten azen, maar probeer vrienden te worden met je pesters. Dan durven ze je namelijk veel minder snel te pesten. "Dit is natuurlijk moeilijk want als je gepest bent word je kwaad. Daarom is het belangrijk om je emoties leren te beheersen. Assertiviteit en meditatie helpen daarbij", meent Rietdijk.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen