Nieuws23 sep '15 17:02

Nieuwe stap in strijd tegen doping

Auteur: Bas van Setten

Het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) wil het dopingprobleem bij de bron aanpakken door een akkoord met het Chinese ministerie van Sport te sluiten. Veel doping wordt in China geproduceerd en daarna wereldwijd verhandeld.

ANP
ANP

Omdat het over illegale handel gaat, weet Herman Ram, directeur van de Dopingautoriteit, niet precies hoe groot de rol van China is.

 

Nieuwe stap
Met de overeenkomst tussen WADA en het Chinese ministerie van Sport wordt een nieuwe stap gezet om de strijd aan te gaan. Ram: "Tot nu toe heeft WADA eigenlijk altijd met mondiale organisaties afspraken gemaakt en samenwerkingsovereenkomsten gesloten."

Andere landen
Of zo'n overeenkomst vaker wordt gesloten weet Ram niet. "Er moet eerst onderzocht worden of dit echt grote voordelen met zich meebrengt. Maar als het model werkt, dan zullen ze ook naar andere landen gaan."

De kans bestaat natuurlijk dat de producenten van doping zich gewoon verplaatsen zodra zij hard worden aangepakt in China. "Je ziet inderdaad dat productie zich verplaatst van het ene naar het andere land. Maar als je kijkt naar de omvang waarmee het nu in China gebeurt is dat niet zo makkelijk", zegt Ram.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen