Waarom griezelen we met Halloween?
Zaterdag 31 oktober mag je in je weerwolfkostuum huilen naar de maan of met een mes tussen je ribben krijsen als een kolibri, want dan is het Halloween. Maar waarom laten we ons dan zo de stuipen op het lijf jagen?
Halloween-feesten, Halloween-hardloopwedstrijden en pompoen in winkeletalages. Het uit Amerika overgewaaide griezelfeest wordt in Nederland steeds grootser gevierd. Redacteur Renee van Heteren zocht uit waarom we dat doen.
Ondernemers zien het feest zelfs als een "tweede carnavalsverkoop" waarbij bloed, tanden en vooral zombiepakken niet aan te slepen zijn.
Wetenschapper Dan Hassler-Forest, cultuurwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, zegt dat we ons herkennen in zombies: "Zombies schuifelen gedachteloos door het leven. Ze zijn teruggebracht tot hersenloos consumeren." En dat doen wij dus ook.
Maar we gaan ook voorspelbaar en veilig door het leven. Daarom voelen we wel wat voor dat schrikgebeuren, zegt Hassler-Forest. "Een attractie die ons de stuipen op het lijf jaagt , die geeft een moment het gevoel dat je toch ergens leeft."
Halloween wordt ook wel All Hallows' eve(ning) genoemd, de Britse benaming voor allerheiligenavond.