Nieuws17 aug '15 08:27

'Roken in een auto met kinderen moet verboden worden'

Auteur: Karlijn Meinders

Dat betogen long- en kinderartsen in het AD. Volgens hen onderschatten ouders de effecten van de nicotine-dampen. Nederland zou wereldwijd zelfs het minst weten van de schadelijke effecten van meeroken.

Pauline Dekker, longarts in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, en één van de artsen die pleit voor een verbod, vertelt waar kinderen last van kunnen krijgen. "In een kleine ruimte als een auto worden ze blootgesteld aan heel veel schadelijke stoffen, waar ze ook echt ziek van worden. Denk bijvoorbeeld aan middenoorontsteking, luchtweginfecties, verergerde astmaklachten en nicotinevergiftiging."

Verwaarlozing
Nederlanders zijn het slechts op de hoogte van de kwalijke effecten van tweedehands roken van de hele wereld, vertelt Dekker. "En heel veel ouders willen het beste voor hun kinderen, maar een verslaving is soms sterker dan liefde. Mijn mening is dat het een vorm van verwaarlozing is als hier geen maatregelen genomen worden."

Betuttelend
Maar er is weinig bijstand vanuit de politiek voor het plan. "Dit soort maatregelen worden vaak gezien als betuttelend. Maar maatregelen als deze, die bijvoorbeeld bepalen hoe je je Maxi-Cosi vast mag zetten in de auto, zijn er om de kinderen te beschermen." Ook handhaving wordt genoemd als tegenargument. Het zou te moeilijk zijn om te controleren. "Maar dat zeiden we ook van het rijden met een riem om. Toen dacht ik ook: wat een onzin. Maar het is een kwestie van wennen en er in het begin bovenop zitten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen