Nieuws8 sep '15 12:32Aangepast op 8 sep '15 17:10

'Alle patiënten VU MC worden geëvacueerd'

Auteur: Judith Laanen

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam is bezig met een grootschalige evacuatie nadat eerder vandaag een hoofdwaterleiding sprong, die het ziekenhuis onder water zette.

Het VUmc heeft 339 patiënten, liet het ziekenhuis weten na inventarisatie. Niet voor alle patiënten is een evacuatie nodig, een deel kan worden ontslagen en naar huis. Om hoeveel patiënten dat gaat, wordt per afdeling en per patiënt bekeken. Alle hartpatiënten en kinderen zijn al naar het AMC gebracht.

'Evacuatie verloopt moeizaam'
De patiënten moeten soms vanaf 9 hoog naar de begane grond. Wouter Bos, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, zei tegenover BNR: "Af en toe doet één lift het, en dan valt deze weer uit."

 

Dat alles heeft invloed op het uiteindelijke evacuatietempo. Voorlopig verloopt dat moeizaam, ziet BNR-verslaggever Jigal Krant. "Ik stond een tijdje op de Amstelveenseweg, die het ziekenhuis verbindt met de snelweg. Elke twintig minuten kwam er een ambulance naar buiten om naar een ander ziekenhuis te gaan. Maar met 339 patiënten ben je nog wel even bezig."

Het ketelhuis is nu het grote probleem, zegt Krant: "De stroom is weer terug, maar er is nog geen schoon water. En dat is ontzettend belangrijk voor een ziekenhuis."

Zorg patiënten niet in gevaar
Vanochtend viel de stroom in het ziekenhuis uit nadat de hoofdwaterleiding van Waternet knapte. Daardoor zijn er "cruciale, infrastructurele onderdelen defect geraakt", meldt het ziekenhuis. "Stoom, warm water en verwarming zijn nu niet stabiel. Er is daarom besloten het beddenhuis van VUmc te sluiten." Alle basisfuncties van het ziekenhuis functioneren nog wel, en de zorg voor patiënten is niet in gevaar, laat het VUmc weten.

De waterleiding die sprong zit volgens correspondent Krant niet ín het ziekenhuis. Het water dat eruit komt is wel "vies rioolwater". Krant: "Er drijven ook drollen in het ziekenhuis. Het is nogal een slechte situatie."

Leger ingezet
Het leger is inmiddels ingezet om de patiënten van voedsel te voorzien. Krant: "De catering werkt niet meer, er is geen fris stromend water meer. Wat er vanochtend uitzag als een vervelende calamiteit, is een ernstige situatie geworden."

Buiten het ziekenhuis zijn brandweerlieden bezig overtollig water uit de kelders van het ziekenhuis te pompen. Alle straten in de omgeving zijn afgezet voor ambulances die uit het hele land zijn aangerukt om de patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen. Krant hoorde ook over een mogelijke luchtbrug waarmee de ernstigste patiënten naar een naastgelegen voetbalveld gebracht zouden worden, om vanaf daar naar ziekenhuizen te gaan.

VUmc voorlopig dicht
Wanneer het ziekenhuis weer in gebruik genomen kan worden, is nog niet bekend. Het VUmc blijft in ieder geval de komende dagen dicht. Het water moet worden opgeruimd en daarna moeten alle apparaten weer geïnstalleerd worden.

Gerelateerde artikelen