Nieuws2 jan '15 16:38

Fastned laadt op voor een nieuw jaar

Auteur: BNR Webredactie

Het bedrijf levert inmiddels elke week een laadstation voor elektrische auto's op in Nederland. Maar de ambities reiken verder dan onze landsgrenzen. Duitsland is de volgende prooi waar dit jaar ruim 60 stations moeten worden opgeleverd.

Foto: ANP
Foto: ANP

Oprichter Bart Lubbers legt uit dat de plannen ambitieus, maar haalbaar zijn. "We weten goed waar we mee bezig zijn en wat we kunnen verwachten. We hebben veel contact met autofabrikanten, we weten wat er voor fabrieken gebouwd worden en welke productielijnen er worden neergezet."

Concessies
In 2011 heeft de overheid een openbare inschrijving gedaan voor de concessies van oplaadstations in Nederland. Fastned schreef zich op alles in en heeft nu voor 15 jaar 201 concessies. "Dat is destijds gelukt door alert te zijn en een goed plan in te leveren."

Vertrouwen
Lubbers heeft vertrouwen in de elektrische markt. "Op het moment zijn er in Nederland 5000 volledig elektrische auto's en 30.000 tot 40.000 hybride auto's. Dat moet naar 200.000 in de komende 5 jaar. Dat is naar mijn mening haalbaar. Als de elektriciteitsprijs dan ook nog blijft dalen worden elektrische auto's zelfs goedkoper dan benzine auto's."

Vergunningen
De grootste bottleneck voor het bedrijf zijn de vergunningen. "Het regelen daarvan kost ons ongeveer twee jaar, terwijl we de laadstations bouwen in twee weken. Het is de procedure die tijd kost. Eerst moet de tekening worden goedgekeurd, dan moet er met Rijkswaterstaat worden overlegd over de locatie, dan de omgevingsvergunning, dan nog een netaansluiting. Daarom beginnen we ook nu al in Duitsland, we verwachten dat het ook daar wel even duurt."

Risico's
Lubbers moet natuurlijk ook de risico's in de gaten houden. "De overheid moet er in blijven geloven, maar daar heb ik wel vertrouwen in. Ze investeren nu juist veel in elektrisch rijden. Maar ook de samenleving moet er vertrouwen in hebben en het nut ervan inzien."

Concurrentie
Fastned zal niet de enige zijn op de markt van oplaadstations. "Maar dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn duizenden benzinestations, dat werkt ook prima. Shell heeft maar 56 stations aan de snelweg, toch lijken ze overal te zitten. Wij hebben er straks zelfs meer."

Gerelateerde artikelen