100 miljoen extra mensen in armoede door klimaatverandering
Als de klimaatverandering niet snel wordt teruggedraaid, leven over vijftien jaar nog eens 100 miljoen mensen extra in armoede. Dit schrijft Wereldbank in een rapport over klimaat en armoede. Over drie weken organiseren de Verenigde Naties een klimaattop in Parijs.
Als je in een arm land woont, heb je minder kans je aan te passen aan de veranderingen die ontstaan als gevolg van CO2-vervuiling, zegt Tweede Kamerlid van de PvdA Jan Vos. "In Nederland hebben we het geld en de technische middelen om de dijken te verhogen, maar als je bijvoorbeeld in Syrië woont en het wordt steeds warmer, je hebt steeds minder water, terwijl er ook nog een oorlog gaande is, is dat niet te doen. In veel landen waar arme mensen wonen, is de infrastructuur slecht en werkt de politiek niet naar behoren. Dat betekent dat mensen zich slecht kunnen voorbereiden en veel meer te lijden hebben onder de klimaatverandering dan wij in het rijke Westen. Terwijl wij juist de meeste CO2 uitstoten."
Rampen
Volgens Vos wordt er onvoldoende gedaan om de CO2-uitstoot terug te dringen. "Keer op keer zie je dat we voor onszelf kiezen en niet in staat zijn voldoende te doen. Nederland bouwt windmolens op zee en op land, het aantal zonnepanelen verdubbelt elk jaar en de CO2-uitstoot dringen we significant terug, met 17 procent tot 2020. Maar de rechter heeft ook gezegd: het is niet genoeg, het moet op 25 procent om ervoor te zorgen dat we onder een kritische grens blijven." Die grens is internationaal gesteld op 2 graden opwarming wereldwijd. "In Nederland gaat het om 3,6 graden tot 2100, in sommige landen is het minder, in andere landen meer. Door die opwarming veranderen weerspatronen. Hierdoor krijgen we meer extreme weerbeelden, die vervolgens rampen teweegbrengen en die zorgen weer voor meer armoede in arme landen."
Vos vindt dat het tijd is om te kijken hoe we minder CO2 kunnen uitstoten.
Klimaattop
Van 30 november tot en met 11 december wordt in Parijs de 21ste klimaattop gehouden, waar bijna 200 landen bijeenkomen. Doel is de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden. De Nederlandse inzet is 'een breed, juridisch bindend klimaatakkoord te sluiten', schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu, PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. "De tijd van vrijblijvendheid is voorbij. Het klimaat is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het nieuwe akkoord moet daarom een bindend akkoord voor ieder land zijn, zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden pakken verantwoordelijkheid en dragen naar vermogen bij. Bovendien werken we samen met bedrijven, regio’s, steden en het maatschappelijk middenveld. Dat versterkt het kompas richting een klimaatneutrale wereld."