Nieuws9 apr '15 19:04

Alles wat je moet weten over het wel of niet tegenhouden van haatimams

Auteur: BNR Webredactie

Omstreden predikers die komen spreken op bijeenkomsten in Nederland. Ze leidden eerder al tot ophef en vandaag bij de 'Derde Riffijnse Islamitische Conferentie' was het niet anders. Moeten dergelijke 'imamgala's' nu wel of niet worden tegenhouden?

Foto: Hugo Reitsma
Foto: Hugo Reitsma

In Den Haag werd een imamgala afgeblazen, maar in Utrecht zag de burgemeester daar geen reden toe. "Burgemeesters moeten de afweging maken of de openbare orde in gevaar komt of niet", zegt Hendrik Kaptein, als rechtsfilosoof verbonden aan de Universiteit van Leiden. "De eerste dag in Utrecht is rustig verlopen, dus daar heeft de burgemeester gelijk gekregen."

Al wil dat niet zeggen dat per gemeenten besluiten over dergelijke evenementen sterk kunnen verschillen. Kaptein: "Elk evenement is namelijk verschillend. Dit evenement in Utrecht wordt nu vergeleken met dat in Den Haag dat niet mocht doorgaan, maar daar waren de omstandigheden anders. Als het goed is zullen burgemeesters er ongeveer dezelfde maatstaven op nahouden."

Uiteindelijk is het Justitie die zal moeten bepalen of er op het evenement ook strafbare uitspraken worden gedaan, zegt Kaptein. "Over de grens van de vrijheid van meningsuiting gaat de burgemeester dan weer niet over. Justitie zal meekijken, maar dan gaat het wel om vage grenzen."

Want wanneer wordt de vrijheid van meningsuiting discriminatie? Kijk naar het Wilders-proces dat er nu mogelijk aankomt, zegt Kaptein. "Mocht hij dat zeggen over Marokkanen of niet? Dat is subtiel juristen werk, daar hebben we de Hoge Raad voor."

Al mag er heel veel, zegt de rechtsfilosoof. "Je mag kwetsen, beledigen, maar het moet niet echt discriminatoir zijn en het mag niet aanzetten tot haat, geweld." Maar ja, die grens. "In die zin heeft de burgemeester het toch wel iets makkelijker."

Gerelateerde artikelen