Nieuws5 mrt '15 06:46Aangepast op 5 mrt '15 09:50

Oppositie eist opheldering Teeven-deal

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Opstelten ontkent dat hij de Tweede Kamer verkeerd heeft geïnformeerd. Daarmee reageert hij op de uitzending van Nieuwsuur gisterenavond. Het programma zegt bewijs te hebben dat staatssecretaris Fred Teeven in 2000 als aanklager 4,7 miljoen gulden in een deal naar drugscrimineel Cees H. heeft overgemaakt.

Opstelten beweerde destijds als verantwoordelijk minister dat het om maximaal 1,25 miljoen gulden ging. De oppositie eist opheldering en vraagt vandaag een debat aan. CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg zegt dat ze al anderhalf jaar achter de zaak aanzitten.

Raar verhaal
"We hebben indertijd aan de minister gevraagd: hoe zit dat nou?", vertelt Van Toorenburg. "Hij wilde het wel gaan uitzoeken, maar de coalitie wilde meteen een debat, want er was niets aan de hand. Toen is de minister een verhaal begonnen in de Kamer dat gewoon niet kon kloppen en vanaf toen is hij eigenlijk gaan terugkrabbelen. Ik weet het ook eigenlijk niet, zei hij. Ik heb die documenten niet."

Laten rusten
Veel meer dan vragen stellen kon de Kamer toen niet doen, zegt Van Toorenburg. "We hebben niet doorgebeten, want zolang de feiten niet op tafel lagen, konden we geen conclusies daaraan verbinden. We hebben het toen laten rusten."

Nieuwe informatie
Nu lijkt er nieuwe informatie boven water te zijn gekomen. "Het bedrag dat wordt genoemd is ook eerder door de advocaat genoemd, dat valt op. Voor dat bedrag is geen toestemming gegeven. Hoe kan de minister dan zo stellig hebben volgehouden dat het om minder geld ging? En blijkbaar lopen er bij het OM en het ministerie mensen rond die deze informatie graag met Nieuwsuur willen delen. Als het echt gaat om bijna 5 miljoen, dan heeft de Belastingdienst dus ook miljoenen misgelopen."

Vooral Opstelten onder schot
Van Toorenburg hoopt vandaag antwoord te krijgen op deze vragen. Volgens politiek-verslaggever Jeroen Stans moeten er nu vooral bonnetjes en documenten op tafel. "Heeft Opstelten de Tweede Kamer nou wel of niet verkeerd geïnformeerd? Hij zei een jaar geleden: nee, er zijn geen documenten, het is ook een kwestie van vertrouwen. De advocaat zei destijds al dat hij het bankafschrift wel gewoon had, maar dat zijn cliënt deze niet wilde laten zien. Het is nu het woord van Opstelten tegen dat van een aantal andere partijen." Jeroen Stans zal vandaag het debat voor BNR volgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen