Nieuws6 mei '15 14:58Aangepast op 6 mei '15 18:03

Twee doden door blikseminslag Amersfoort

Auteur: Karlijn Meinders

In een park aan de Randenbroekerweg in Amersfoort zijn twee vrouwen geraakt door de bliksem. Beiden hebben het niet overleefd, meldt Veiligheidsregio Utrecht. Hun identiteit is nog niet bekend gemaakt.

Foto: ANP
Foto: ANP

De twee slachtoffers waren volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio vermoedelijk aan het schuilen onder een boom toen de bliksem insloeg. Ze overleden ter plekke. De politie heeft het park afgesloten voor onderzoek. Andere aanwezigen in het park zijn opgevangen door de politie en krijgen slachtofferhulp.

Twee mensen per jaar
Volgens het KNMI komen in Nederland gemiddeld één of twee mensen per jaar door bliksem om het leven. Vroeger, toen er minder afleiders waren, waren dat er waarschijnlijk meer. Hoeveel gewonden vallen, is niet precies bekend. Er zijn ook indirecte slachtoffers doordat een boom omvalt of brand uitbreekt. In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in.

Schade storm
De storm die dinsdag en woensdag over Nederland raasde heeft volgens verzekeraar Interpolis ongeveer een miljoen euro aan schade veroorzaakt. De schademeldingen gingen onder meer over afgewaaide dakpannen, omgewaaide bomen en takken die op auto's waren gevallen. Omdat de bomen nu in blad staan, vangen ze veel meer wind. Enkele weken geleden zouden bij een vergelijkbare storm veel minder bomen zijn omgewaaid, zei de woordvoerster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen