Nieuws11 dec '14 18:23

Nog meer onrust in Griekenland door verkiezingen

Auteur: Karlijn Meinders

De beurs in Griekenland staat op dit moment zo'n 7,5 procent lager. Dinsdag beleefde de beurs al het grootste dagverlies sinds 1987 met een verlies van 13 procent. Weer paniek in Griekenland dus.

De aanleiding voor de onrust is dat het parlement binnenkort een nieuwe president kiest, vertelt BNR-correspondent Nikos Lanser. "De verkiezingen zorgen voor zoveel onrust, dat investeerders besluiten voorlopig Griekenland even in de ijskast te zetten, of er zelfs helemaal weg te gaan."

Minister-president Samaras maakt het er niet beter op. "Je moet niet vergeten dat we in een verkiezingsstrijd zijn verwikkeld. Die presidentsverkiezing zal waarschijnlijk geen resultaat opleveren. Als er daarna daadwerkelijk verkiezingen komen, dan ziet het er naar uit dat de Syriza-partij gaat winnen. En die brengt het scenario van de 'grexit' terug, zei vandaag minister-president Samaras, 'en daar hebben we bloed, zweet en tranen om gelaten om dat uit te bannen', voegde hij daaraan toe.

Hoe het precies gaat lopen is nog niet zeker. "De Syriza-partij staat op voorsprong. Als er verkiezingen komen en zij winnen, gaan ze dan hun standpunten meer naar het centrum brengen? Of blijven ze links? Als ze links blijven kan er grote financiële onrust uitbreken. Dan kan het zijn dat ze zeggen: "wij willen geen afbetalingen doen aan leningen die wij niet hebben gevraagd." En dat zou betekenen dat ze uit de euro stappen. Maar er is al een kleine verschuiving naar het centrum te zien, dus het kan meevallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen