Nieuws11 sep '14 19:14

Vervoerders verdienen dik aan ov-chipkaart

Auteur: BNR Webredactie

Niet uitchecken met je ov-chipkaart is wel heel lucratief voor de vervoerders. Er blijft in een jaar 16 miljoen euro aan de strijkstok van de vervoerders kleven.

Dit blijkt uit een onderzoek dat op verzoek van de vervoerders en belangenorganisaties is uitgevoerd. Politiek verslaggever Jeroen Stans vertelt meer. "Als je naar de cijfers kijkt dan is 1,7 procent van alle reizen incompleet, dat is 7,3 miljoen ritten in het jaar waar het niet goed gaat. Vaak bij wisselen van vervoerder. Dan blijft er 16 miljoen euro achter voor de vervoerders."

Er is natuurlijk de mogelijkheid om je geld terug te claimen, maar: "Nog geen 10 procent van de mensen die vergeet uit te checken doet dit en van de mensen die het wel doen krijgt niet iedereen het geld terug."

Die 16 miljoen zou ten goed moeten komen aan het openbaar vervoer. "Daar is nog geen definitieve invulling aan gegeven", vertelt Stans. "Er wordt aan een aantal oplossingen gedacht. Er komt een proef met in en uitchecken, dat het niet meer uitmaakt bij welke vervoerder je reist. Dan wordt het gewoon inchecken bij het begin en uitchecken bij het einde van je reis. Nu moet je je geld terug vragen bij meerdere loketten, dat wordt er straks één. Ook krijg je straks meer tijd om geld terug te claimen. Dat is nu drie maanden en straks zes. En! Er komt een app om te controleren of je bent uitgecheckt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen