Nieuws18 dec '13 15:24

'Faillissement dreigt voor Slotervaartziekenhuis'

Auteur: Thijs Baas

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis staat op de rand van een faillissement. Als de beslaglegging op de aandelen niet onmiddellijk wordt opgeheven is de continuïteit van het ziekenhuis in gevaar.

Dit betoogden de advocaten van grootaandeelhouder Delta Onroerend Goed woensdag in een kort geding bij de rechtbank in Haarlem. De familie Erbudak had beslag laten leggen op de ziekenhuisaandelen om te voorkomen dat de verkoop van het ziekenhuis aan zorgondernemer Loek Winter doorgaat.

Die had met Delta, van de Beverwijkse familie Schram, overeenstemming bereikt voor de overname van het ziekenhuis. Voormalig-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak en haar kinderen vochten de deal als minderheidsaandeelhouders aan.

Aandelenemissie
Zij voelden zich benadeeld omdat Delta via een aandelenemissie een lening van 5 miljoen euro aan Slotervaart had omgezet in aandelen. Het belang van de familie Erbudak verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent. Bovendien vinden zij de prijs die Winter betaalt veel te laag. Aysel Erbudak betoogde met een internationaal gerenommeerde partij aan een alternatief plan te werken. Die partij zou met een veel hoger bod willen komen en bovendien willen investeren in het ziekenhuis.

Maar volgens de advocaten van de erven Schram zijn ,,gedaagden uitsluitend uit op het frustreren van de transactie''. Zij wijzen er op dat de onafhankelijk bestuurder van de ziekenhuisvennootschappen volledig bevoegd was om te beslissen over de verkoop. Zij was daartoe door de Ondernemingskamer gemachtigd in een eerdere procedure voor het gerechtshof. Diezelfde Ondernemingskamer had overigens wel vraagtekens geplaatst bij de aandelenemissie.

Gerelateerde artikelen