Nieuws11 nov '15 15:15

'Slotervaartziekenhuis bleef overeind dankzij heroïneproductie'

Auteur: Mark Hulstein

Een dochterbedrijf van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis verstrekt op gecontroleerde manier heroïne aan verslaafden. En daar maakt het ziekenhuis flinke winsten op.

ANP
ANP

Dat staat in het boek 'De Kraak van het Slotervaartziekenhuis' van NRC-journalist Jeroen Wester en Parool-journalist Bas Soetenhorst.

Rol van de overheid
De heroïne werd gemaakt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. En dat is minder raar dan het lijkt. "Het is ook wel logisch", zegt Parool-journalist Bas Soetenhorst tegen BNR. "In 2004 heeft de politiek na veel discussie besloten om langdurig verslaafden gecontroleerd heroïne te gaan verstrekken. Daarna is qua publiciteit toen het boek gesloten. Maar de overheid moest die heroïne natuurlijk ergens vandaan halen. Die gaan ze niet bij een dealer halen op straat", zegt Soetenhorst. Nu blijkt dat de overheid dus het Slotervaartziekenhuis heeft ingeschakeld voor het maken van de drugs.

Forse winst
Over die heroïneproductie maakt het ziekenhuis een flinke winst: een miljoen euro, zo'n dertig procent. Die winst stond niet in de boeken. Journalist Bas Soetenhorst noemt dit ook "merkwaardig". "Het zou me niets verbazen als het ziekenhuis hier ook uitleg over moet geven. Al in 2010 bleek dat er binnen het ministerie al vragen rezen over de prijs die betaald werd. En vervolgens is er een extern accountantsbureau, Deloitte, ingeschakeld om dat te onderzoeken. En die constateerden al dat er te veel werd betaald. Toen heeft het nog eens ruim twee jaar geduurd voordat de prijs voor heroïne omlaag ging", zegt Soetenhorst.

'Overeind gebleven dankzij heroïne'
De afgelopen jaren is er ongeveer 7,5 miljoen euro verdiend door het Slotervaartziekenhuis met de heroïneproductie. "Ik denk dat je wel kan stellen dat het Slotervaartziekenhuis, wat toch een paar keer langs de rand van faillissement heeft gescheerd, overeind is gebleven dankzij de heroïnehandel", zegt de Parool-journalist.

Het ministerie heeft aangegeven van de winsten te weten. Deze zouden bestemd zijn voor wetenschappelijk onderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen