Nieuws3 apr '13 07:48

Een groen huis, een lage hypotheekrente

Auteur: Fleur de Bruijn

Hoe energiezuiniger je huis, hoe lager de rente die je betaalt op je hypotheek. Dat is de gedachte achter de nieuwe hypotheek van Triodos Bank. “Dit is een heel slim product van Triodos”, zegt Erica Verdegaal, econoom en columnist bij NRC Handelsblad.

Het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist
Het hoofdkantoor van Triodos Bank in Zeist

Terwijl sommige hypotheekverstrekkers zoals BNP Paribas ons land verlaten, komt Triodos Bank met een nieuwe hypotheek. Een waarbij de rente die je betaalt afhankelijk is van het energielabel van je huis.

A-label
“We willen niet zoveel mogelijk hypotheken wegzetten, wij willen vooral verduurzamen en daar is nu echt de tijd rijp voor”, legt Angele Otjens uit, zij is bij Triodos Bank verantwoordelijk voor hypotheken.

“Voor huizen met een A-label, dat is het beste energielabel voor een woning op dit moment, betaal je drie procent voor een periode van vijf jaar”, legt Oltjens uit. Wie daarentegen het slechtste energielabel aan zijn huis heeft hangen, het G-label, betaalt 3,6 procent.

Verduurzamen
Cijfers kan Otjens niet noemen, maar er is wel veel interesse in de duurzame hypotheek.

En dat is niet vreemd, zegt Verdegaal: “Dit is een leuk product voor mensen die een heel duurzaam huis hebben of voor mensen die hun huis willen verduurzamen.”

Rabobank
Maar voor de andere grote spelers op de hypotheekmarkt, zoals ING en Rabobank, is het geen interessant product, zegt Verdegaal. “Triodos moet z'n geld in duurzame producten steken, dat willen de mensen die bij Triodos bankieren. Die mensen willen dat die bank alleen maar duurzame dingen doet, dus dit is eigenlijk heel slim. Maar het is echt niet zo dat mensen voor zo’n hypotheek kiezen terwijl hun huis het G-label heeft, daarin zijn zij niet onderscheidend met hun rente.”

Kleine bank
Ook hoogleraar Banking en Finance, Harald Benink, denkt niet dat dit product de hypotheekmarkt op zijn kop zet: “Ik denk dat dit een interessant product is voor bepaalde klanten die heel erg bezig zijn met duurzaamheid, maar tegelijk is Triodos Bank natuurlijk een relatief kleine bank in Nederland.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen