Nieuws26 mrt '15 16:05Aangepast op 26 mrt '15 16:29

Kernwapen-discussie op scherp: 'Investeren in conventionele wapens noodzakelijk'

Auteur: Karlijn Meinders

Onlangs zei de Russische president dat hij heeft overwogen om kernwapens in te zetten tijdens de annexatie van de Krim. En dat moeten we serieus nemen, zegt oud NAVO-baas Jaap de Hoop Scheffer tegen BNR.

De dreiging is volgens De Hoop Scheffer meer dan alleen spierballenvertoon. "Hij heeft ook op Kaliningrad, dat is die enclave grenzend aan Litouwen, raketten opgesteld die van een nucleaire kop kunnen worden verzien. De discussie over kernwapens was weggezakt, maar het Westen zal nu ook het debat weer moeten voeren en er moet een einde komen aan de steeds verder gaande afbraak van onze conventionele verdediging."

Nucleaire rol Nederland
De Hoop Scheffer zegt verder dat ook Nederland een rol zal behouden binnen de NAVO met betrekking tot nucleaire verdediging. "Er was nu een discussie over of er wel of niet een oogje moest komen aan onze nieuwe JSF's waar een kernwapen aan gemonteerd kan worden. Dit hadden de oude toestellen ook. Ik denk dat dat met de nieuwe ook weer zo moet zijn. Ze moeten duo-capabel blijven."

Investeren in conventionele wapens
Het nucleair potentieel van de NAVO is adequaat, gaat hij verder. "Maar daar wil je natuurlijk het liefst geen gebruik van maken. Echter, als de conventionele zaakjes niet op orde zijn, kom je veel sneller in een situatie waarbij je wel moet. Daarom moet het defensie-apparaat niet verder worden uitgekleed."

Het kabinet zal daar bij het maken van de volgende begroting rekening mee moeten houden. "Er moet geïnvesteerd worden. 1 miljard is structureel noodzakelijk om een verschil te kunnen maken. Dus niet één keer een investering van een miljard, maar een aantal jaren achter elkaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen